OEBS traži oslobađanje novinara

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović založila se danas za hitno oslobađanje dvoje ukrajinskih novinara "kidnapovanih 9. marta".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2014.

23:43

Default images

"Izuzetno sam zabrinuta zbog eskalacije napada na novinare na Krimu", navela je Mijatović u saopštenju, ističući da je odgovornost za bezbednost novinara na "onima koji odgovaraju za sprovođenje zakona i održavanje reda na Krimu".

"Oni moraju odmah da oslobode te novinare", rekla je Mijatović.

Zabrinutost zbog "otmice novinara 9. marta na kontrolnom punktu na ulasku na Krim" izrazili su i "Reporteri bez granica".

"Snage koje danas faktički kontrolišu Krim odgovorne su za sudbinu tih novinara. Tražimo da odmah dostave informaciju o mestu gde se oni nalaze i kakvo je njihovo zdravstveno stanje, i da ih što pre puste", rekao je generalni sekretar te organizacije Kristof Deluar, preneo je Rojters.

"Šokirani smo svakodnevno sve većim obimom nasilja prema novinarima koji izveštavaju o događajima u regionu. Krim se postepeno pretvara u zonu potpunog bezakonja, pod kontrolom naoružanih bandi, čija anonimnost samo jača osećanje njihove nekažnjivosti. Učestalost planiranih napada na novinare, kao i nivo cenzure liče na svesne pokušaje da se taj region pretvori u mesto odakle ne stižu nikakve informacije", naveli su Reporteri bez granica.

Reporteri, čije je sedište u Parizu, saopštili su da je u nedelju nestala novinarka "Ukrajinske nedelje" Elena Maksimenko, zajedno sa dve aktivistkinje protesta na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) Ekaterinom Budko i Aleksandrom Rjazancevom.

Rojters prenosi da su njih tri privedene nakon što su "naoružani ljudi bez prepoznatljivih oznaka" na ruci jedne od njih videli tetovažu - simbol Majdana.

Drugi novinar, stanovnik Krima Oleksij Bik koji radi za internet-portal "Glavkom" video je da su njih tri odvezene, navodi britanska agencija, dodajući da je on uhapšen na istom punktu zajedno sa njegovim vozačem Evgenijem Rahnom i fotoreporterom-frilenserom Oljesom Krompljasom.

Bik je oslobođen, ali njegova dva saputnika još nisu, navode REporteri bez granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: