Đilas: DS za autonomiju Vojvodine

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas izjavio je u Novom Sadu da se ta partja zalaže za autonomiju Vojvodine i za nesmetan razvoj te pokrajine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.03.2014.

21:15

Default images

"Treba pustiti Vojvodinu da se razvija, jer ako je dobro Vojvodini, dobro je i Beogradu, ako je dobro Beogradu, dobro je i Srbiji", rekao je Đilas na predizbornoj konvenciji u klubu "Kvoter" (Quarter) u Novom Sadu.

On je naveo da odnosi između centrale DS-a i pokrajinskog odbora stranke nikada nisu bili bolji nego danas.

Đilas se usprotivio prodaji obradivog zemljišta u Vojvodini kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"DS nikada neće prihvatiti da se naša bogata zemlja prodaje bogatim šeicima. Znamo mi sami šta da radimo s tom zemljom, ona je naša
velika šansa za proizvodnju i izvoz hrane", kazao je Đilas.

Ponovio je da DS ne želi da bude "privezak" Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i njenom lideru Aleksandru Vučiću. "DS može da bude ili prva
u vladi ili prva u opoziciji, a nikada Vučićev privezak", poručio je Đilas.

Zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić rekao je da je Vojvodini dosta "ponižavanja" od strane republičkih vlasti.

"Vežu nam ruke, vežu nam noge i onda nas još kritikuju što ne plivamo kraul. Vojvodina ima evropsku tradiciju, mi znamo da radimo i da ravnopravnio razgovaramo sa Evropom", naveo je Pajtić.

On je dodao da manjinske nacionalne zajednice u Vojvodini neće glasati za SNS, jer dobro znaju da je (predsednik Srbije i bivši predsednik SNS) Tomislav Nikolić i danas četnički vojvoda, a da je Aleksandar Vučić autor izjave da treba "pobiti 100 Muslimana za jednog Srbina".

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin rekao je da ta stranka mora da se vrati na put Zorana Đinđića i obećao da DS više neće biti stranka "ćutologa", kao što je bila u poslednjih nekoliko godina.

Predsednica Foruma žena DS-a Gordana Čomić optužila je SNS da daje lažna obećanja i dodala da je na sceni pokušaj prevare građana
Srbije, s ciljem uspostavljanja nekontrolisane apsolutne vlasti.

Predsednik Bogate Srbije Zaharije Trnavčević rekao je da ne treba zaboraviti da je Aleksandar Vučić najgori ministar informisanja u istoriji srpske štampe.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov optužila je SNS da je u Novom Sadu napravila koaliciju tako što je ucenjivala odbornike i pretila im, da bi na kraju u tu koaliciju primila i one stranke koje je optuživala za kupovinu glasova na lokalnim izborima 2012. godine.

Prisutni građani nosili su žute balone na kojima je pisalo "Vojvodina u srcu", kao i stranačke zastavice, a izlaganju stranačkih predstavnika ritam su davali dobošari.

Na konvenciji su predstavljeni i kandidati za republičke poslanike iz Novog Sada.

"Srbija će bankrotirati ako ne promeni vlast"

Tanjug
Đilas izjavio je večeras da se u Srbiji svakim danom živi sve gore i da će naša zemlja bankrotirati za nekoliko meseci ako se ne promeni aktuelna vlast.

''Za šest, devet ili dvanaest meseci ova zemlja će bankrotirati. Ostaće bez plata za profesore, lekare, medicinske sestre, policiju", rekao je Đilas na predizbornoj konvenciji DS u Novom Sadu i naglasio da ukoliko 16. marta vlast ne bude promenjena svima u Srbiji i vlasti i opoziciji preti socijalni bunt.

Demokratska stranka, dodao je on, traži od vlasti ''da se dozove pameti'' i naglasivši da ''niko ovde ne priziva ni Ukrajinski ni bilo kojji drugi scenario''.

Pozivajući građane da na izborima daju glas demokratama, Đilas je istakao da će oni u tom slučaju biti sigurni da taj glas ''nije otišao autoritarnoj, diktatorskoj vlasti Aleksandra Vučića''.

Predsednik DS je rekao da demokrate nikada neće pozivati na rušenje Srbije, kako im se u ovoj kampanji pripisuje, i dodao da ta stranka više od dve decenije traži da izgrađuje Srbiju.

Đilas je istakao da se danas u našoj zemlji živi svakim danom sve gore i dodao ''da u budžetu imate šesto miliona da otpustite 100.000 ljudi'', kao i da je u Srbiji prosečna plata šest odsto manja nego što je bila pre godinu dana.

On je naglasio da DS na ovim izborima nudi pre svega svoje rezultate ostvarene u proteklom periodu i kao jedan od primera tog uspešnog rada naveo Vojvodinu koja je dobila nagradu od Fajnenšl tajmsa kao regija najbolja za strane investitore u Evropi.

Napominjući da ne želi da govori o političkim protivnicima, on je ipak veći deo izlaganja posvetio pre svega Srpskoj naprednoj stranci koja, kako je rekao, u proteklom periodu stalno nudi sve veća lažna obećanja.

''Pričali su o Aldahri koja će doći i obnoviti poljoprivredu Srbije samo da im prodamo svo naše zemljište'', rekao je Đilas i poručio naprednjacima da DS nikada neće prihvatiti da se ''ono što je naša, Vojvođanska i srpska zemlja proda bilo kome pa čak i bogatim šeicima iz Emirata''.

Lider DS je poručio i da je proizvodnja hrane jedina šansa Srbije u konkurenciji sa evropskim zemljama i naglasio da se ta stranka zalaže za agrarnu politiku koja će doprineti razvoju svih delova zemlje.

Đilas je rekao i to da u Srbiji postoji samo jedna DS koja je stvorena pre 24 godine i ponovio svoj raniji stav da je ta stranka ''žuta i da ne može da bude zelena kao ova nova''.

Đilas je najavio i da će za dva dana u Beogradu biti održana završna konvencija DS na kojoj će biti odata počast Zoranu DJinđiću ''jedinom čoveku koji je više dao DS-u i Srbiji nego što su oni dali njemu''.

Predsednik Vlade Vojvodine i zamenik predsednika DS Bojan Pajtić rekao je da u Srbiji nije bilo lošije od 5. oktobra 2000. godine nego što je to danas.

On je ocenio da Demokratsku stranku mediji danas manje vole nego ranije, ali je naglasio da demokrate sada imaju više samopouzdanje, snage i jasan program kako da Srbiju izvuku iz ove ''tragične situacije u kojoj se nalazi''.

Pajtić je dodao da će za dve godine DS imati veću podršku nego sve ostale političke partije zajedno jer, kako je rekao, ''ne može doveka Vučić obećanjima, Toma Nikolić pomilovanjima i odlikovanjima da zamajavaju javnost u Srbiji bez ikakvih rezultata''.

Pajtić je upozorio da Srbija ima dva i po puta niži nivo investicija danas nego što je imala pre dve godine ocenivši da je to posledica aktuelne vlasti u zemlji.

''Vreme je da 16. marta Vojvodina kaže dosta je više, nećete više tako moći da se ponašate zato što se ovde nikada nije požnjelo a da se pre toga nije posadilo i okopalo'', rekao je Pajtić naglasivši da se u Vojvodini mere rezultati, a ne reči.

Na predizbornoj konvenciji DS održanoj u novosadskom klubu ''Kvoter'' poziv građanima da 16. marta glasaju za listu pod rednim brojem osam uputili su i lider Bogate Srbije Zaharije Trnavčević, funkcionerke DS Gordana Čomić i Aleksandra Jerkov i predsednik Pokajinskog odbora DS Miroslav Vasin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: