Demonstranti sprečili skup Klička

Oko 10.000 proruskih demonstranata okupilo se u Donjecku izrazivši želju da se priključe Rusiji i primorali Vitalija Klička da otkaže skup svojih pristalica.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.03.2014.

20:15

Default images

Demonstranti su uzvikivali: "Rusija!", "Donjeck, ruski grad!" i "Putina za predsednika!", dok su po tom industrijskom mestu, nekadašnjem uporištu svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, bile okačene zastave Rusije i Komunističke partije.

Građani Donjecka takođe su minutom ćutanja odali počast policajcima poginulim prošlog meseca, tokom proevropskih protesta u Kijevu.

Jedan od vođa protesta Robert Donija rekao je za Frans pres:

"Ljudi su se pobunili jer su izgubili strpljenje: Ukrajina je uvučena u političko-ekonomsku igru Evropljana i Zapadnjaka."

Donija je najavio nove proteste narednih dana, prenosi francuska agencija.

Kličko, kandidat na predsedničkim izborima u Ukrajini 25. maja, izjavio je ranije za medije da želi da uveri građane Donjecka - koji ne prihvataju proevropsku vladu u Kijevu i naginju jačanju odnosa s Moskvom - da "ostanu ujedinjeni" suočeni sa "separatističkim provokacijama".

Kličko je, takođe, kritikovao ruske medije zbog, kako je rekao, ispiranja mozga, rekavši su proteste protiv novih vlasti u Kijevu izazvali Rusi, koji su u Ukrajinu došli sa strane.

Kličko je, međutim, morao da otkaže skup koji je za danas najavio u Donjecku, kako bi izbegao sukobe, jer se na centralnom Lenjinovom trgu u tom gradu okupilo na hiljade njegovih protivnika.

Pošto su se okupili kod spomenika Lenjinu, proruski demonstranti prošli su ulicama grada, noseći ruske zastave.

U Lugansku, u blizini Donjecka, pristalice Moskve zauzele su zgradu regionalne vlade i zatražile ostavku guvernera, objavili su lokalni mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: