Ultimatum Krima: Predajte se do 20h

Predstavnici snaga samoodbrane Krima dali ultimatum ukrajinskim snagama na Krimu da do 20 sati po lokalnom vremenu predaju oružje, javila ukrajinska agencija.

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2014.

16:44

Default images

Kako je navela ukrajinska agencija Unian, prema ultimatumu, ukrajinski vojnici moraju da predaju oružje, u suprotnom njihova jedinica će biti nasilno zauzeta.

Ova vest nije zvanično potvrdjena.

Ukrajinski ministar odbrane u prelaznoj vladi Igor Tenjuh izjavio je ranije danas da ne postoje planovi da se oružane snage Ukrajine upute na Krim. Tenjuh je agenciji Interfaks rekao da ukrajinske snage samo sprovode vežbe u bazi.

Odgovarajući na medijske spekulacije o kretanju ukrajinske vojske nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad Krimom, Tenjuh je kazao da jedini pokreti snaga koji se mogu videti su "kretanje iz jedne u drugu bazu" tokom vojnih vežbi, prenela je agencija Rojters.

"Nije predvidjeno slanje oružanih snaga na Krim. Oni samo obavljaju rutinske dužnosti", naglasio je on.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima doneo je pre tri dana načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije.

Referendum o statusu Krima, na kom će biti postavljeno pitanje o pristupanju Rusiji, biće održan 16. marta.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, medju kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

Blokirani ukrajinski brodovi

Rusija je blokirala izlaz iz zaliva Donuzlav, na zapadnoj obali Krima, potopivši između dve obale svoj ratni brod "Očakov", koji od 2011. nije u upotrebi, kao i još dva manja rashodovana broda.

Ukrajinski oficiri iz pomorske baze Novoozerne, četvrte po značaju u Ukrajini, ističu da je to učinjeno kako njihovi brodovi ne bi mogli da otplove do najveće ukrajinske vojne baze Odese, koja pruža veću sigurnost pošto je van Krima, prenosi AFP.

Proruske snage blokirale su štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju koja i inače ima vrlo ograničene snage, a prošle nedelje je pretrpela udarac prelaskom svog komandanta, admirala Denisa Berezovskog na stranu proruskih krimskih vlasti.

Ukrajinska mornarica je deset puta manja od ruske i neadekvatno je finansirana, procenjuje londonski Međunarodni institut za strateške studije. Između ostalog, Ukrajinci raspolažu samo jednom podmornicom iz sovjetske ere, koju sada nastoje da osposobe nakon što deset godina nije korišćena.

Bazu Novoozerne, izgrađenu u sovjetsko vreme, 1976. godine, trenutno, kako se procenjuje, čuva više desetina vojnika, naoružanih kalašnjikovima. Oni su odbili ponudu komandanta ruske crnomorske flote admirala Aleksandra Vitka da pređu na rusku stranu, ističe zamenik komandanta baze Novoozerne, kapetan Viktor Šmiganovski.

Nakon potapanja ruskih brodova na ulasku u zaliv, Rusi su, po rečima Šmiganovskog, nastojali da poljuljaju moral ljudstva u bazi poslavši nekoliko helikoptera i aviona da nadleću Novoozerne.

Ukrajinski oficiri odbijaju da kažu koliko je njihovih brodova trenutno blokirano u zalivu Donuzlav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: