Neutralnost uslov za koaliciju

Lider DSS Vojislav Koštunica ocenio je da građani 16. marta biraju između "pogubnog puta" ka članstvu u EU i političke neutralnosti zemlje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.03.2014.

22:46

Default images

On je dodao da DSS može da bude deo samo one vlasti koja vidi da je interes Srbije u slobodnom razvoju i političkoj neutralnosti.

"Možemo da budemo samo u onoj vlasti koja vidi da je interes Srbije u slobodnom razvoju zemlje i u političkoj neutralnosti. Tu našu politiku ne bismo žrtvovali zarad vlasti", rekao je Koštunica u intervjuu za Večernje novosti.

Koštunica je dodao da nije u pitanju sukob između vlasti i opozicije već između dve potpuno suprostavljene politike.

"Na jednoj strani su SNS i sve parlamentarne stranke vlasti i opozicije koje pogubno hrle u EU, a na drugoj DSS koji je za političku neutralnost. Približavanje i članstvo EU nanelo bi Srbiji nesagledivu državnu, ekonomsku i nacionalnu štetu. U evrofanatičnoj politici vidim ekstremnost, dok je politička neutralnost umerena, razložna i u interesu Srbije", rekao je on.

Koštunica je ocenio da je Srbija zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do sada izgubila milijardu i po evra na carinama a da će ove godine šteta biti i uvećana jer se omogućava bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

"Već od 2017. stranci će moći da kupuju naše zemljište. To je siguran put uništenja Srbije", rekao je Koštunica.

Lider D S S-a je rekao da nedavni događaji u Ukrajini dokazuju ispravnost političke neutralnosti.

"Kriza u toj zemlji izazvana je samo zato što su vlasti zaključile da ne treba potpisati SSP. EU je zato izvršila pritisak, podržala nasilje i destabilizovala državu. Dakle, pristupanje EU nije dobrovoljno, već je stvar prisile. U Ukrajini je EU pokazala svoje pravo lice", rekao je on.

Govoreći o eventualnoj izmeni Ustava nakon izbora, Koštunica je rekao da čak ni dvotrećinska većina u Skupštini Srbije nije dovoljna za tako nešto jer je za promenu preambule i svih bitnih delova neophodan i referndum a, kako je ocenio, "narod nikada ne bi glasao protiv sebe i svoje države".

Komentarišući ideju izgradnje Beograda na vodi, Koštunica je rekao da kao čovek koji voli Beograd i ko je u njemu proveo čitav život smatra da se na grad ne može "nakalemiti" nešto što je u potpunoj suprotnosti sa njegovim duhom.

"Beograd se razvijao vekovima, kombinujući tradicionalno i moderno, i sačuvao je dušu. Pitam se kako bi zvučao Lament nad Beogradom Miloša Crnjanskog uz ovako nešto neprirodno sto se planira nadomak Saborne crkve i Beogradske tvrđave. Nicale su i ranije moderne građevine, ali se pazilo da se ne naruši prepoznatljivost grada. Možda je sada namera da se promeni istorijska svest srpskog naroda. Teši me to što je taj projekat nesprovodljiv i nerealan", rekao je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: