Orban: Ukrajincima ukinuti vize

EU bi trebalo da omogući ukrajinskim državljanima da putuju u zemlje članice Unije bez viza, izjavio je Viktor Orban premijer Mađarske u Briselu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.03.2014.

21:59

Default images

Po okončanju vanrednog samita EU o situaciji u Ukrajini, Orban je rekao da, iako ukidanje viza zavisi ne samo od političke odluke, već brojnih drugih faktora - "potez bi trebalo preduzeti brzo i na najjednostavniji mogući način".

"Interesi Mađarske u vezi Ukrajine nisu se promenili. Mađarska želi da vidi demokratsku zemlju koja stoji na dve sopstvene noge", rekao je Orban i dodao da je Budimpešta zainteresovana za Ukrajinu u kojoj se mađarska manjina oseća bezbedno.

MTI navodi da su, u Briselu, lideri EU odobrili zahtev Ukrajine da se posebno razmatra sporazum sa EU o pridruživanju i slobodnoj trgovini "što će olakšati potpisivanje predhodnog sa ranijim datumom i da omogućiti više vremena za detaljnije pregovore za kasnije".

Na sastanku, predstavnici država članica EU dotakli su se teme postepenog uvođenja sankcija EU Rusiji za koju je Orban rekao da "EU mora da odgovori na rusku agresiju (na Krim)", ali da je stav Brisela da se ne mešaju politički i ekonomski problemi - tj. da se "ekonomska saradnja sa Rusijom odvojeno tretira od političkog sukoba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: