Pajtić: SNS pokazala nesposobnost

Bojan Pajtić kaže da je vladavina SNS dovela do realnog pada plata, nivoa stranih investicija i standarda građana za pet odsto.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.03.2014.

20:27

Default images

Demokratska stranka je jedina partija koja izričito ističe da ne želi u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom i Novom Srbijom koja je sa njima na listi, jer je SNS dovela do realnog pada plata, nivoa stranih investicija i standarda građana za pet odsto, rekao je večeras u Čačku Bojan Pajtić, predsednik Vlade AP Vojvodine i zamenik predsednika demokrata.

“Imali smo svega oko 600 miliona evra stranih ulaganja prošle godine, a prosek je bio milijardu i po do pre dve godine, tako da je SNS pokazala nesposobnost da upravlja procesima u društvu koji su neophodni da bi se privreda razvijala”, istakao je Pajtić.

On je dodao da je ujedno zanemarena poljoprivreda, jer subvencije kasne i ne postoji vizija kako ona treba da se razvija.

Kako je rekao, nebriga je pokazana i prema ljudima koje treba zadržati u društvu, profesorima i lekarima, a oni su se našli na udaru solidarnog poreza, čija je suština, kako smatra, plaćanje i zapošljavanja aktivista SNS.

Pajtić smatra da sa tim porezom nije ništa ušteđeno, umesto da država od onoga što je zadržala za sebe da plate prosvetnim radnicima, lekarima i ljudima u pravosuđu, ona je platila troškove zapošljavanja oko 20.000 partijskih aktivista u javnom sektoru u poslednja četiri meseca prošle godine, napomenuo je Pajtić.

Komentarišući potpisivanje ugovora sa UAE o kreditu od milijardu dolara, on je naglasio da prvi put čuje da neko kredit tretira kao poklon.

“Čuli smo da se ova vlada zadužuje da bi vraćala dugove stare. Pre dve godine nivo zaduženja Srbije je bio oko 15 milijardi evra, a da se novo zaduživanje svelo na otplaćivanje starih, onda ne bismo sada imali 20 milijardi evra”, zaključio je on, i istakao da krediti nisu bili usmereni tamo gde je najvažnije, u investicije, privredu i omogućavanje da se oni nekada isplate.

Prema Pajtićevim rečima, predizbornu kampanju ilustruje analiza Kuće ljudskih prava, koja je pokazala da od 7 medija koji su uzeti u obzir 4 neposredno i otvoreno rade za SNS, 2 prikriveno, a samo 1 je objektivan.

“Stejt dipartment je izašao sa izveštajem da su danas novinari u Srbiji prinuđeni na autocenzuru, dakle ne govori samo opozicija o medijskoj blokadi, to kažu i svet i međunarodne organizacije”, dodao je on.

Pajtić tvrdi da je važno glasati za DS, jer ona za razliku od političkih protivnika ne nudi lažna obećanja, nego radi. On je to ilustrovao primerom da će 12. marta u ime pokrajinske vlade primiti nagradu u Kanu, i dodao da je to prvi put da neka institucija iz Srbije dobije priznanje na nivou Evrope u oblasti investicija.

Vojvodina je, podsetio je on, među 54 evropske regije srednje veličine proglašena za najuspešniju u privlačenju stranih investicija, po mišljenju Fajnenšl tajmsa.

Kako kaže, polovina stranih investicija našla je mesto u severnoj pokrajini, što DS želi da primeni u čitavoj Srbiji.

“Od industrije u Čačku ostala je samo tradicija, zbog toga što je jedna stranka, odnosno porodica, ovde na vlasti decenijama, pa ovaj grad ne uspeva da održi ritam i tempo sa drugima u zemlji koji su se razvijali”, naveo je on.

Umesto toga, kompanije su se gasile, što pokazuje nebrigu prema njima i ljudima koji tu žive, jer kada preduzeća umiru to se dešava i gradu, zbog čega oko 2000 mladih godišnje odlazi iz Čačka, napomenuo je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: