"Na Ukrajincima da reše krizu"

Turski premijer Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je u velikoj meri na Ukrajincima da reše krizu u državi.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

21:16

Default images

On je ocenio da bi nestabilnost u toj zemlji mogla da se odrazi na region.

Dvojica lidera razgovarali su o situaciji u Ukrajini i njenom južnom regionu Krima, koji leži na Crnom moru, nasuprot Turskoj.

Krim ima veliku manjinu koja govori Turski i taj region je sada pod kontrolom Moskve, navodi Rojters.

Erdogan je rekao Putinu da je "odgovornost, pre svega Ukrajinaca da reše državnu krizu" i istakao da bi "nestabilnost (Ukrajine) imala negativne posledice za ceo region", saopštio je Erdoganov kabinet.

U saopštenju Moskve navodi se da su se dvojica lidera saglasila u velikoj meri.

"Obe strane su izrazile nadu da će, uprkos agresivnim akcijama radikala i ekstremnih snaga Majdana, biti uspeha u obezbeđenju međuetničkog i međuverskog mira i stabilnosti Krima", navedeno je u saopštenju.

Rojters podseća da se "Majdan" odnosi na trg u ukrajinskoj prestonici Kijevu gde su tromesečečna, krvava politička sukobljavanja, dovela do zbacivanja s vlasti ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča prošlog meseca.

Turski narod - krimski Tatari, podseća britanska agencija, čini 12 odsto populacije Krima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: