"Iran je teroristička država"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas u Vašingtonu da je Iran teroristička država, kojoj se ne sme dozvoliti da razvije nuklearno oružje.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

20:55

Default images

On je to rekao na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija, Američko-izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAC u Vašingtonu.

"Svetski lideri govore o tome da ostave Iran sa sposobnošću da obogaćuje. To će omogućiti Iranu da brzo razvije nuklearno oružje", rekao je Netanijahu, upitavši: "Ako dopustimo toj terostičkoj zemlji da obogaćuje uranijum, kako možemo ozbiljno zahtevati da druga zemlja ne obogaćuje uranijum?"

"Učiniću sve što moram da odbranim jevrejsku državu Izrael", dodao je Netanijahu.

On je odbacio tvrdnje da je Izrael zainteresovan samo za vojnu opciju kada je reč o Iranu, ali je rekao da je pojačani pritisak jedini način da se obezbedi da Islamska Republika ispuni svoje obaveze.

"Često me pitaju da li Izrael istinski želi da diplomatija uspe - naravno da želimo", rekao je on, istakavši da "nema zemlje koja ima veći interes za mirno eliminisanje iranske nuklearne pretnje, ali da će se to postići samo uz sporazum, koji će navesti Iran da potpuno razmontira svoje nuklearne sposobnosti".

Netanijahu smatra da veći pritisak naće povećati, već umanjiti izglede za rat.

"Veći pritisak na Iran i kredibilna pretnja silom povećava šansu da se sila neće nikada koristiti", ocenio je Netanijahu, prenose izraelski mediji.

On je osudio one koje pozivaju na bojkot Izraela zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, istakavši da je to pogubno za mirovne napore.

Netanijahu je najavio da pokret, takozvani Bojkot, uzdržvanje od investicija i sankcije, koji predvode Palestinci, neće uspeti i da su zemlje i tehnološki giganti širom sveta voljni da budu partneri Izraela.

On je naveo da su osim tradicionalnih trgovinskih partnera zainteresovane i zemlje šrom Azije i Latinske Amerike i da one žele izraelsku tehnologiju da im pomogne u transformaciji i da se ne radi samo o malim zemljama, već i super silama i o Eplu, Guglu, Majkrosoftu, Intelu, Fejsbuku i Jahuu.

Izraelski premijer je dodao da će istorijski mirovni sporazum sa Palestincima otvoriti mogućnost uspostavljanja veza sa vodećim zemljama arapskog sveta.

On smatra da mnoge od tih zemlja već znaju da Izrael nije neprijatelj.

"Mir sa Palestincima bi to pretvorio u otvorene i napredne odnose", rekao je Netanijahu, istakavši da bi kombinacija izraelske inovacije i preduzentištva u zemljama Zaliva pogurala čitav region napred i da bi Izrael sa svojim susedima mogao da reši problem nedostatka vode i energije u regionu.

Postizanje takvog mira zavisi od palestinskog rukovodstva, dodao je on i pozvao palestinskog predsendika Mahmuda Abasa da prestane da prizna Izrael kao jevrejsku držvu, što Abas odbija da učini.

Netanijahu je u petodnevnoj poseti SAD, tokom koje se već sastao s američkim predsednikom Barakom Obamom, koji je apelovao da se donesu teške odluke zarad mira na Bliskom istoku.

Obama će se 17. marta u Beloj kući sastati sa Abasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: