"Počele konsultacije sa Rusijom"

Ukrajinska i ruska vlada počele su kontakte na visokom nivou o krizi u Ukrajini, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 04.03.2014.

17:01

Default images

"Konsultacije su počele na nivou ministara", rekao je Jacenjuk novinarima, ne navodeći druge detalje.

On je ponovio da Rusija treba da povuče svoje snage u baze na Krimu i obustavi akcije za koje je kazao da prete destabilizaciji regiona, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije danas u Moskvi da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku "kao poslednje sredstvo".

OEBS šalje posmatračku misiju u Ukrajinu

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) poslaće vojnu posmatračku misiju u Ukrajinu, na zahtev te zemlje, izjavio je danas glavni predstavnik SAD pri OEBS-u Danijel Ber (Daniel Baer).

Ber je rekao da je 15 zemalja članica OEBS, uključujući i SAD, danas u Beču odlučilo da potraži dobrovoljce za tu misiju. Prema njegovim rečima, misija bi već sutra trebalo da otputuje za Ukrajinu, sa ciljem da zatim ode i na Krim.

Članice OEBS-a su Rusija, SAD i sve evropske zemlje.

Putin i Sji o Ukrajini

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Sji Đinping, danas su tokom telefonskog razgovora izrazili nadu da će mere koje je preduzelo rusko rukovodstvo pomoći u smanjenju socijalno-političke tenzije i obezbediti sigurnost građana na Krimu i u istočnim regionima Ukrajine koji govore ruski jezik, saopštila je pres služba Kremlja.

Prema navodima pres službe, dvojica lidera su tokom razgovora iznela bliske stavove, preneo je Itar-tas.

Burkhalter o krizi razgovarao sa nemačkim šefom diplomatije

Predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter razgovarao je o krizi u Ukrajini s nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom.

Burkhalter je nakon sastanka izjavio kako je sa Štajnmajerom razgovarao o smirivanju situacije u Ukrajini, naglasivši da je sada od ključne važnosti što pre pokrenuti dijalog kako bi se obnovilo poverenje i kriza razrešila mirnim sredstvima.

Takođe je razgovarano o mogućnosti nadgledanja situacije u Ukrajini, s fokusom na pitanju manjina i ljudskih prava, što bi na duže staze moglo da doprinese ponovnoj izgradnji poverenja.

Burkhalter je juče na marginama 25. sednice Saveta za ljudska prava razgovarao i s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom o mogućnostima da OEBS doprinese izlasku iz ukrajinske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: