Oliver Ivanović počeo štrajk glađu

Oliver Ivanović je počeo štrajk glađu, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

16:26

Default images

Ivanović je već duže od jednog meseca u pritvoru.

Ivanović je uhapšen 27. januara, a tereti se da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i u posleratnim incidentima iz 2000. godine, koji uključuju teško ubistvo.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je Ivanović danas započeo štrajk glađu i da je u Pritvorskoj jedinici u Prištini suočen sa bezbednosnim i zdravstvenim problemima.

“Danas sam u Pritvorskom centru u Prištini posetio moga branjenika gospodina Olievra Ivanovića. On me obavestio da je danas stupio u štrajk glađu sa jednim jedinim zahtevom da iz Pritvosrkog centra u Prištini bude premešten u Pritvorski centar u Kosovskoj Mitrovici”, kazao je Vlajić.

Vlajić je dodao da je nakon tri podneta predloga za njegov premeštaj u Kosovsku Mitrovicu koja su odbijena, a neki od njih nisu ni razmatrani, ovo jedino što je Ivanović mogao da učini kako bi zaštitio svoja prava.

Izdržavanjem pritvora u Prištini ozbiljno je ugrožena bezbednost i zdravlje Olivera Ivanovića, rekao je Vlajić koji je podsetio da lider SDP odgovara za navodne zločine počinjene nad Albancima tokom i posle sukoba na Kosovu.

"Smešten je u Pritvorskoj jedinici u Prištini, u gradu gde ne živi njegova porodica i gde su svi uhapšeni, ali i svi stražari Albanci", naglasio je Vlajić.

SDP: Koraci koji možda neće biti u skladu sa Briselskim sporazumom

Gradjanska incijativa SDP saopštila je da će preduzeti korake, koji možda neće biti u skladu sa Briselskim sporazumom, ako se lideru te inicijative Oliveru Ivanoviću ne ukine pritivor i ne omogući odbrana sa slobode.

"U narednim danima preduzećemo političke poteze koji se možda neće složiti sa političkom agendom u okviru sprovodjenja Briselskog sporazuma, i za to nećemo snositi nikakvu odgovornost, jer je borba za pravdu i život nevinog čoveka iznad svih drugih političkih pitanja", navodi se u saopštenju SDP, u kome se ne precizira u kom smislu bi mogao biti narušen Brisleski sporazum.

SDP je upozorila da štrajk gladju, koji je u pritvoru u Prištini počeo lider SDP Oliver Ivanović, tražeći da se premesti u pritvor u Kosvoskoj Mitrovici, direktno ugrožava njegovo zdravlje i život i pozvala medjunrodnu zajednicu da reši taj problem.

"Upozoravamo medjunarodnog tužioca, sudiju, EULEX, upravnika Pritvora, i ostale institucije da će snositi svu odgovornost za posledice koje mogu nastati", navela je SDP.

SDP je o merama koje planira da preduzme obavestila javnost i sve medjunarodne predstavnike na Kosovu i Metohije, a pre svih Evropsku komisiju i ambasadore na Kosovu i Metohiji.

"Dosta je bilo strpljenja kada je u pitanju ovaj neosnovani i politički motivisan proces!", navodi SDP.

Advokat Nebojša Vlajić rekao je ranije agencjii Beta, da je tri puta podnosio zahtev da se Ivanović premesti u Mitrovicu, da je molba odbijena jednom, a da dva puta nije ni razmatrana. Pretresni sudija Osnovnog suda u Mitrovici 27. februara produžio je pritvor Ivanoviću za još dva meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: