"Suđenje u Hagu je suđenje Tuđmanu"

Proces po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid može se nazvati "suđenje Tuđmanu koje se nikada nije desilo", izjavio je Vilijam Šabas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

23:54

Default images

Član pravnog tima Srbije je za dnevnik "Politika" od utorka kazao da optužba Srbije protiv Hrvatske ima jako uporište u "provokativnim, rasističkim izjavama" prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, njegovim "ekstremističkim pogledima" i istoriji koja seže do vremena Drugog svetskog rata.

"Sve to u kombinaciji sa ponašanjem hrvatske vojske tokom 'Oluje' - i eto jakog slučaja genocida. Najjači argument je da su napadi na Srbe tokom 'Oluje' bili sasvim drugačijih razmera od onih koji se pripisuju Srbiji protiv Hrvata 1991. godine", rekao je Šabas.

Prema njegovim rečima, ne treba nikada potceniti tezu advokata druge strane, ali tužba Hrvatske protiv Srbije "počiva na slabim temeljima".

Upitan da uporedi akciju "Oluja" i zauzimanje Srebrenice od strane srpskih snaga, što je Međunarodni sud prvade proglasio za genocid, Šabas je naveo da su u Srebrenici vojno sposobni muškarci "bili meta za pogubljenje", a da su žene, deca i stari bili evakuisani.

"Tokom 'Oluje' ne izgleda da su napravljene takve razlike. Svi Srbi su bili meta", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: