Rim: Grilo zbog protesta u zatvor

Vođa italijanskog populističkog "Pokreta pet zvezdica" Đuzepe Grilo osuđen na četiri meseca zatvora jer je tokom protesta polomio policijski katanac na zgradi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

20:39

Default images

Tužilaštvo je tražilo da bivši glumac bude osuđen na zatvrosku kaznu od devet meseci zbog toga što je provalio u zaključanu zgradu u neposrednoj blizini sporne linije brzog voza između Francuske i Italije, preneo je AFP.

Još devet aktivista "Pokreta pet zvezdica", koji su bili optuženi da su s Grilom ušli u zgradu, osuđeno je na kazne do devet meseci zatvora, dok je 10 njih oslobođeno krivice.

Grilo je priznao da je ušao u zgradu, ali je tvrdio da nije polomio nikakav katanac.

"Danas su me osudili na četiri meseca. Neću se predati. Vaša solidarnost mi zaista pomaže", poručio je Grilo svojim pristalicama preko Tvitera.

Njegov advokat i nećak Enriko Grilo rekao je da će odluku o eventualnoj žalbi na presudu doneti posle pisanog obrazloženja sudske presude.

Jedan od osuđenih, Alberto Perino, rekao je da je "ovako stroga kazna za zločin ove vrste jedinstvena u Italiji".

"To odlično ilustruje atmosferu lova na veštice", ocenio je Perino.

"Partija pet zvezdica" osvojila je na prošlogodišnjim izborima četvrtinu glasova.

U januaru, tri člana te partije, protivnice linija brzih vozova, osuđena su da plate odštetu od skoro 200.000 evra zbog blokiranja izgradnje pruge.

Mreža brzih vozova, čija je izgradnja pokrenuta 2001. godine, trebalo bi da znatno skrati vreme putovanja na liniji Lion-Torino i Pariz-Milano, kao i da preuzme veliki deo tereta koji sada prevoze milioni kamiona, čime bi se smanjilo zagađenje atmosfere.

Projekat, vredan 26 milijardi evra, suočava se, međutim, u Italiji

sa žestokim protivljenjem aktivista za zaštitu prirodne sredine i meštana pored čijih domova bi prolazila pruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: