EU: Povlačite trupe, ili sankcije

Rusija mora da hitno vrati trupe u Ukrajini na početne položaje i uspostavi dijalog sa vlastima u Kijevu ili će se suočiti sa sankcijama, poručuju ministri EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.03.2014.

20:29

Default images

“EU oštro osuđuje otvoreno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i agresiju ruskih oružanih snaga, kao i ovlašćenje za upotrebu vojne sile na teritoriji Ukrajine koje je 1. marta izdao gornji dom ruskog parlamenta”, kaže se u prvoj tački zaključaka koji su usvojeni nakon petočasovne debate u Briselu.

Ministri su od Rusije zatražili da odmah vrati trupe na položaje od pre 1. marta i da stupi u direktne ragovore sa vladom u Kijevu, kao i sa SAD i Velikom Britanijom, supotpisnicama Budimpeštanske deklaracije iz 1994. kojom se Ukrajimi garantuje suverenitet.

“Ukoliko Rusija ne preduzme korake ka smirivanju situacije, EU će odlučiti o posledicama po bilateralne odnose sa Rusijom, na primer o suspenziji razgovora o liberalizaciji viznog režima, kao i o drugim ciljanim merama”, poručili su ministri.

“Ciljane mere” su eufemizam za zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava ruskim funkcionerima za koje se oceni da su igrali aktivnu ulogu u intervenciji u Ukrajini.

O ovim merama će se detaljnije razgovarati na vanrednom samitu EU koji će krajem nedelje biti održan u Briselu, dok će ministarski savet dotle ostati u permanentnom zasedanju.

U međuvremenu, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je da će sutra u Madridu razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, dok će u sredu boraviti u Kijevu.

Ministarski savet je podržao upućivanje međunarodnih posmatrača pod okriljem Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Ukrajinu i najavio niz mera za stabilizaciju ukrajinske privrede.

Ministri su pohvalili ukrajinsku vladu zbog dosad pokazane suzdržanosti i zatražili od nje da demonstrira inkluzivnost u ophođenju sa ruskom i ostalim etničkim i jezičkim manjinama.

Današnja vanredna sednica ministarskog saveta protekla je u znaku polemike zamalja predvođenih Švedskom i bivšim članicama istočnog bloka, koje su tražile ošte mere prema Moskvi, sa Nemačkom i nekolicinom zapadnoevropskih država koje se zalažu za oprezniji pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: