Keri: Rusi, pridružite nam se

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je Rusiju da se pridruži SAD i saveznicima i pomogne u stabilizaciji Ukrajine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.02.2014.

21:52

Default images

Keri je upozorio da nije vreme za provokativne poteze.

"Verujemo da sada svi treba da se vrate korak unazad i izbegnu bilo kakve provokacije", upozorio je Keri, prenela je agencija Rojters.

On je izjavio da je dobio uveravanja Rusije da će poštovati suverenitet Ukrajine i da vojne vežbe u blizini njenih granica nisu uvod u vojnu intervenciju u toj zemlji.

Američki državni sekretar je naveo da je razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom koji mu je rekao da je "masovno gomilanje" vojnika, aviona, brodova ranije zakazano i da nije u vezi sa nedavnim događanjima u Ukrajini.

"Reči su reči. Mi smo svi naučili da akcije i potezi koji slede čine veliku razliku (u odnosu na reči)'', rekao je Keri posle razgovora sa nemačkim šefom diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom.

On je dodao da SAD podržavaju prelaznu vladu u Kijevu koja će voditi zemlju do izbora, u maju, navodi AP.

AFP dodaje da je Lavrov, u istom telefonskom razgovoru, obećao Keriju da će Moskva poštovati teritorijalni integritet Ukrajine i izrazio zabrinutost zbog situacije na jugu Krima.

Lavrov je bio decidan da Moskva ne stoji iza upada u zgradu vlade na Krimu od strane više desetina naoružanih proruskih pobunjenika.

Ipak, vojni pokreti Moskve uznemirili su Vašington jer su usledeli po zbacivanju ukrajinskog proruskog predsednika Viktora Janukovič koji je pobegao iz Kijeva i, prema navodima ruskim medija, nalazi se u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: