Čepurin:Da zajedno rešavamo zadatke

Rusija i Srbija treba da uz saradnju i uzajamnu pomoć reše zadatke koji stoje pred njima, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.02.2014.

20:15

Default images

"Pred Rusijom i Srbijom danas stoje džinovski zadaci - da se obezbedi prospertitet, razvoj privrede, poboljšanje života ljudi, suverenitet i teritorijalni integritet, naša bezbednost", rekao je Čepurin u ruskoj ambasadi u Beogradu, na prijemu povodom državnog praznika Rusije, Dana branilaca otadžbine.

On je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, jer je u, kako je rekao, "uslovima pokretanja antiruske histerije" učestvovao u otvaranju Olimpijskih igara u Sočiju.

Čepurin je zahvalio i premijeru Srbije u ostavci Ivici Dačiću na ucešću u zatvaranju Igara, a posebnu zahvalnost iskazao je srpskim sportistima koji su bili u Sočiju.

Govoreći o Ukrajini, Čepurin je rekao da poslednji događaju u toj zemlji izazivaju zabrinutost.

"Naravno da ne mogu da nas ne zabrinu poslednji događaji u Ukrajini. Ukrajina jeste deo evropske porodice i ne treba je stalno provocirati - ili su Rusijom ili sa Zapadnom Evropom", rekao je Čepurin.

On je podsetio da predlog predsednika Rusije Vladimira Putina "o stvaranju od Atlantika do Pacifika dva jedinstvena zajednička prostora - humaniranbog i ekonomnskog".

"Realizacija ove ideje bi radikalno promenila atmosferu u javnosti, strateška načela, dala bi Evropi umesto nepoverljivog odnosa i suparništva zajednički stratešski zadatak, šansu za veliku budućnost", rekao je Čepurin.

Ruski ambasador je izrazio nadu da će Rusija i Srbija zajednički proslaviti stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata i 70. godina oslobađanja Beograda "od strane sovjetske vojske i jugoslovenskih partizana".

Prijemu su prisustvovali predstavnici državanog i vojnog vrha Srbije, i diplomatskog kora i crkveni velikodostojnici, među kojima Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica, ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić, ministar sporta Vanja Udovičić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: