Kako zaštititi decu u medijima?

Institucijama su uglavnom vezane ruke kada je reč o zaštititi dece od izlaganja javnosti zbog objavljivanja fotografija i ličnih podataka u medijima.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

18:43

Default images

Objavljivanje privatnih podataka ili fotografija maloletnika svakodnevna je pojava u dnevnim novinama, među kojima dominiraju tabloidi. Na taj način krše se sva pravila novinarske struke i etički kodeksi, a to se opravdava borbom za mesto na tržištu i potrebom povećanja tiraža.

Tekstove i fotografije koji narašuvaju privatnost deteta ne bi trebalo da gledamo u novinama, jer to zabranjuju i novinarski kodeks i pojedini zakoni. Poslednji slučajevi koji su uzburkali javnost, ali i struku, tiču se maloletnika obolelih od teških bolesti, kojima su preplavljene naslovne strane.

Petar Jeremić iz Saveta za štampu objašnjava da je situacija vrlo osetljiva.

“Jedino da reaguje Ministarstvo kulture, ili tužba, ili žalba Savetu za štampu, da se zaustavi pisanje. Praktično nema mehanizma, i vrlo je osetljiva ta stvar jer se može preći i u cenzuru”, kaže Jeremić i poručuje da treba apelovati na novinare i urednike da u takvim situacijama vode računa, da poštuju novinarski kodeks i zakonske akte.

Mediji će početi da poštuju kodekse i pravila tek kada Srbija postane uređeno društvo, koje poštuje svoje zakone, smatra sagovornik B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: