CRNA GORA OPTUZUJE BEOGRAD

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2000.

19:54

Default images
Crna Gora uputila je Savetu bezbednosti UN dokument u kojem optuzuje vlasti u Beogradu da "koriste sve metode da destabilizuju Crnu Goru" i upozorava da se zbog toga ne samo Crna Gora, nego i citav region, suocavaju sa opasnoscu od izbijanja nove krize. "Politika unistavanja, autokratije, sukobljavanja sa medjunarodnom zajednicom i samoizolacije vlasti u Beogradu nije se pomirila sa demokratskim izborom naroda Crne Gore. Ona koristi sve metode u svojim uzaludnim pokusajima da destabilizuje Crnu Goru i ugrozi njen izbor. U tu svrhu, koristi Vojsku Jugoslavije, cije su vodje u dobrom broju spremne da sluze takvoj politici. Takva sprega znaci da se ne samo Crna Gora, nego i region i cela medjunarodna zajednica, suocavaju sa opasnom mogucnoscu izbijanja nove krize", navodi se u dokumentu, u koji je Beta u cetvrtak imala uvid. Isticuci svoju opredeljenost za "demokratiju, vladavinu prava, nacionalnu i versku toleranciju i saradnju sa medjunarodnom zajednicom", Crna Gora naglasava da se "ova upozorenja sada moraju prihvatiti ozbiljno" i da se mora pronaci primeren nacin da se na njih odgovori. Nezvanicni dokument crnogorskih vlasti upucen je, posredstvom stalne misije Slovenije u UN, predsedavajucem Savetu bezbednosti, francuskom ambasadoru Zan-Davidu Levitu. Savet bezbednosti ce u petak odrzati otvorenu raspravu o krizi na Balkanu, kojoj ce, kako je najavljeno, prisustvovati i sef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

Crna Gora smatra da je preduslov za mir, stabilnost i prosperitet zemalja bivse Jugoslavije i Balkana hitno "uspostavljanje novih demokratskih odnosa u Srbiji, organizovanjem slobodnih i pravednih izbora, pod uslovima koje ce svi prihvatiti, na lokalnom, kao i na republickom nivou, uz verifikaciju medjunarodnih organizacija". "Medjunarodna zajednica mora biti jedinstvena u svojoj nameri da postigne taj cilj sto je pre moguce, zbog cega bi trebalo da ojaca politicko-diplomatsku izolaciju aktuelne politike i rezima u Beogradu. Istovremeno, potrebno je da medjunarodna zajednica ponudi jos jacu podrsku sirokim demokratskim snagama u Srbiji", istice se u dokumentu. Vlada Crne Gore obavestava Savet bezbednosti da "ne prihvata rukovodstvo Srbije i njegove politicke i diplomatske predstavnike i sluzbe, koji zloupotrebljavaju administraciju SR Jugoslavije kako bi bili zastupnici politike i interesa Crne Gore". "Oni to ubuduce ne mogu ciniti u ime drzave Crne Gore, vec samo u ime drzave Srbije, u meri u kojoj njeni gradjani i demokratski izabrana tela to prihvataju. Crna Gora ce nezavisno izrazavati, predstavljati i stiti svoju politiku i svoj interese i o njima informisati druge zemlje i medjunarodne organizacije, direktno ili preko ovlascenih predstavnika", naglasava se u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: