DINSTBIR UPOZORIO NA GUSENJE NEZAVISNIH MEDIJA

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2000.

15:48

Default images
Specijalni izaslanik UN za ljudska prava Jirzi Dinstbir izjavio je da glavni razlog njegovog poslednjeg boravka u Jugoslaviji nije bilo stanje na Kosovu, vec progoni i nasilje nad nezavisnim medijima u Srbiji. On je u telefonskom razgovoru za ceski radio rekao da se tokom posete sastao sa progonjenim predstavnicima medija i opozicije, ali i sa funkcionerima rezima koji sprovode takvu politiku i koje je upozorio da je nedopustivo da se "opozicija i slobodni mediji teraju u ilegalu, da slobodno izrazavanje misljenja postane zlocin i da se likvidira sloboda stampe". "Ja sam predstavnicima vlasti u Beogradu naglasio da i studenti u 'Otporu' i slobodni mediji i opozicioni politicari odbijaju nasilje i ne zele da se politicki sukobi u samoj Jugoslaviji izrode u tragicni rumunski scenario", izjavio je Dinstbir naglasavajuci da policija u Srbiji brutalno prebija i hapsi ljude, a da se u zatvor po prvi put salje vec i zbog knjige aforizama. "To mora da se zaustavi", bio je kategorican zvanicnik UN, koji je pozvao medjunarodnu zajednicu da pomogne progonjenim medijima i opoziciji. On je od medjunarodne zajednice ponovo zatrazio da okonca izolaciju Srbije, ukine sankcije i otvori zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: