SAD i Rusija podržavaju pregovore

SAD i Rusija su obećale da će deblokirati pregovore između dveju zaraćenih strana u Siriji, izjavio je međunarodni posrednik u tim pregovorima Lahdar Brahimi.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.02.2014.

19:52

Default images

"Još jednom su potvrdili svoju podršku onome što pokušavamo da uradimo" rekao je izaslanik UN i Arapske lige, Lahdar Brahimi na konferenciji za novinare nakon dvočasovnog sastanka sa visokim američkim i ruskim zvaničnicima u Ženevi, prenosi Rojters.

Brahimi je istakao da će i UN iskoristiti svaku priliku da se ostvari napredak u mirovnim pregovorima za Siriju, a da će, ako ovakvih prilika ne bude, tako biti i saopšteno.

Delegacije sirijske vlade i opozicije počele su u ponedeljak novu rundu mirovnih pregovora uz posredovanje UN. Glavne teme razgovora su zaustavljanje nasilja, formiranje prelaznog organa vlasti, kao i planovi koji se odnose na nacionalne instutucije i pomirenje.

Prvi direktni sastanci zaraćenih strana u Siriji održani su pre petnaestak dana i na njima nije postignuto ništa, osim što su sirijska vlada i opozicija prvi put dovedene u istu prostoriju.

Opozicija insistira na tome da cilj razgovora bude dogovor o formiranju prelaznog organa vlasti koji bi zamenio predsednika Sirije Bašara Asada. S druge strane, vladina delegacija želi da se fokusira na zaustavljanje "terorizma" - što je termin koji upotrebljava za borbu pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: