Silovatelji u vojsci SAD nekažnjeni

Većina počinilaca seksualnih delikata u bazama američke vojske u Japanu nikada nije otišla u zatvor zbog svojih dela.

Izvor: RTS

Nedelja, 09.02.2014.

23:58

Default images

Umesto toga, kažnjavani su oduzimanjem čina, novčanom kaznom, ili čak samo pismenom opomenom, prenosi Asošiejted pres.

U više od hiljadu spisa, do kojih je AP došao putem zakona o slobodnom pristupu informacijama, detaljno su opisane stotine slučajeva koji prikazuju zabrinjavajuću sliku o procesuiranju američkih oficira za seksualne zločine.

Čak u dva slučaja silovanja, komandanti su odbili preporuke za slanje na vojni sud i odbacili optužbe.

Američka agencija ocenjuje da se taj proces "graniči sa haosom".

Izveštaji seksualnih zločina prijavljenih između 2005. i 2013. godine pokazuju da je samo trećina od 244 člana službe, koji su počinili seksualni delikt, bila zatvorena.

U 30 slučajeva, pismo upozorenja je bila jedina posledica optužbi.

Ipak, bilo je neslaganja u broju procesuiranih između različitih rodova vojske, sa očiglednom nedoslednosti između toga kako su optužbe za seksualne zločine tretiraju među marincima i u vazduhoplovstvu. Marinci su u zatvor poslali 53 od 270 seksualnih prestupnika, što je drastična razlika u odnosu na kazne u mornarici, gde je samo 15 od 203 prestupnika bilo utamničeno.

Vazduhoplovna jedinica je poslala samo 21 od 124 seksualna prestupnika u zatvor, što je "najlabaviji" vojni ogranak kada je u pitanju odgovarajuće kažnjavanje.

"Koliko još silovanja moramo da istrpimo da bismo videli da su potrebne reforme", upitala je senatorka Kirsten Gilibrand.

Broj slučajeva seksualnog zlostavljanja koje je preuzeo vojni sud porastao je sa 42 odsto u 2009. na 68 odsto u 2012. godini - pokazuju podaci su Odeljenja za prevenciju seksualnog zlostavljanja u vojsci.

Međutim, taj trend se ne ogleda u japanskim predmetima. Od 473 optužbi protiv mornara i marinaca u Japanu između 2005. i 2013, samo 116, što je 24 odsto, završilo je pred vojni sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: