SDP i SDA traže izbore u BiH

Socijaldemokratska partija (SDP) Zlatka Lagumdžije i Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića zatražile su hitno raspisivanje vanrednih izbora.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.02.2014.

20:56

Default images

Ove stranke traže izbore kako bi se sprečilo nasilje i omogućilo funkcionisanje demokratskih institucija u BiH.

Ovi zahtevi su došli nakon višednevnih rušaličkih protesta u više gradova Federacije BiH.

Inače, redovni parlamentarni izbori u BiH bi trebalo da budu održani oktobra ove godine.

Ukoliko na vanredne izbore ne pristanu drugi politički subjekti u BiH, iz SDP-a traže da izbore raspiše visoki predstavnik Valentin Incko, jer za to ima mandat.

SDP je, kako su javili mediji u BiH, na danas održavanoj sednici proširenog rukovodstva stranke, zaključio da je raspisivanje vanrednih izbora jedini način za zaustavljanje nasilja i obezbeđivanje imovine građana.

"Potrebno je hitno održati vanredne izbore i sačuvati funkcionisanje demokratskih institucija BiH i odmah u parlamentarnu proceduru uputiti izmene zakona koji će to omogućiti", saopšteno je iz ove stranke.

Kako navode iz SDP-a, potrebno je i odmah usvojiti set antikorupcionih zakona i početi sa njihovom primenom.

"Pozivamo vlade, sindikate i pravosudne institucije na svim nivoima da zajedno, za početak, definišu najmanje 20 prioritetnih slučajeva privatizacijske pljačke koju je potrebno odmah procesuirati", inavode iz SDP-a BiH.

Kako prenosi Anadolija, član Predsedništva Bosne i Hercegovine i zamenik predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbergović poručio je da su "u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija".

On, naime, smatra da je trebalo da se oni dogode još pre godinu dana.

Izetbegović je rekao I da se "lično, uopšte, ne oseća odgovornim za poslednje događaje u Federaciji BiH”.

Govoreći o budućnosti BiH, on je rekao da je država “prejaka”.

"Prejake su te kohezione i patriotske snage da bi propala", rekao je Izetbegović, napomnuvši da, ako propadne sistem, novi će biti kreiran nakon narednih izbora.

Pozvao je političare da ne skupljaju jeftine poene, već da zajedno rade i naprave dobitak za zemlju.

Nije isključio mogućnost, međuitm, da su ovi protesti insinuirani van Federacije da bi se, kako kaže, političari zadeverali time dok se na drugoj strain rešavaju važnija pitanja, moguće čak I pitanje entiteta.

Izetbegović je ponovio da bi odgovornost za najnovija dešavanja trebalo da preuzme lider SBB-a i ministar bezbednosti Fahrudin Radončić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: