Homs: Stigla pomoć uprkos sukobima

Organizacija sirijskog Crvenog krsta saopštila da je dopremila izvesnu količinu hrane i lekova pobunjeničkim oblastima grada Homsa.

Izvor: B92

Subota, 08.02.2014.

23:58

Default images

Crveni krst je saopštio preko "Tvitera" da je uprkos granatiranju i pucnjima iz vatrenog oružja, uspeo da doturi 250 paketa hrane, 190 paketa higijenske opreme i izvesnu količinu lekova.

Državna agencija SANA prenela je izjavu guvernera Homsa Talala-al Barazija koji je rekao da je humanitarna pomoć isporučena u četvrtima Bustan al-Divan i Hamidija, a pod nadzorom ekipe Crvenog krsta i Ujedinjenih nacija.

Isporuka humanitarne pomoći danas je bila obustavljena zbog novih sukoba koji su prekinuli primirje u Homsu i omeli planove o evakuaciji civila i dostavi pomoći u oblasti koje pod opsadom drže pobunjenici, saopštili su danas aktivisti i jedan predstavnik vlade.

Predstavnik vlade rekao je da je, tokom napada na Homs, u taj grad pala granata, tik pored sedišta osoblja Ujedinjenih nacija.

Prema izveštajima aktivista, sukob je počeo kada su vladine trupe ispalile 11 projektila na kvart Hamidija, koji drže pobunjenici, preneo je AP.

Sirijske snage, lojalne predsedniku Bašaru el-Asadu, sprečile su pre više od godinu dana dostavu hrane i lekova u kvartove Homsa koji su pod vlašću pobunjenika, navodi američka agencija.

Između vlasti i opozicije sklopljen je sporazum o trodnevnom primirju, kako bi bila sprovedena evakuacija civila i dostava hrane i lekova.

Sporazum je postignut prošlog meseca u Švajcarskoj, između zvaničnika sirijskih vlasti i opozicionih aktivista u egzilu, u nameri da se okonča trogodišnji rat u Siriji. Dve strane, trebalo bi da se ponovo sastanu 10. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: