"Vlada neće da štedi tamo gde može"

Savet Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu zabrinut je i nezadovoljan politikom koju vlada vodi prema državnim visokoškolskim ustanovama.

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2014.

23:35

Default images

Dekanski kolegijum fakulteta u danas objavljenom saopštenju tvrdi da "vlada neće da štedi tamo gde bi mogla, a škrta je tamo gde ne bi smela".

Savet je nezadovoljan što su krajem prošle godine nadležna ministarstva donela niz zakonskih rešenja i odluka koje, kako tvrdi, umesto da pomognu i unaprede, drastično otežavaju i unazađuju obrazovnu i naučnu aktivnost.

Finansijska podrška naučnim skupovima i naučnom izdavaštvu je drastično smanjena, uskraćuju se sredstva za vitalne funkcije, a iz Ministarstva prepuštaju da u takvim nemogućim uslovima sami određujemo prioritete, navodi Savet u saopštenju objavljenom na fakultetskom sajtu.

U saopštenju nagoduju i što su u najnovijem konkursu Ministarstva kulture za projekte u oblasti zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa, ustanovama već pri apliciranju postavljene restrikcije koje će, kako tvrde, blokirati skoro sav dalji rad fakultetskih timova na arheološkim iskopavanjima.

Vlada je, kako se ističe, značajno umanjila i lična primanja zaposlenih na državnim univerzitetima, čineći time štetu ne samo svakom pojedinačno, već i samoj instituciji, tako što je oborila konkurentnost državne visoke škole na tržištu rada i samim tim promovisala, nauštrb državnih, privatne univerzitete.

"Mere koje Vlada preduzima ugroziće kvalitet nastavno-naučnog rada i razvoj akademskog podmlatka, a teško stečeni međunarodni ugled našeg Univerziteta brzo će otići u nepovrat", navodi se u jučerašnjem saopštenju Saveta fakulteta.

Dekanski kolegijuma reagovao je danas i između ostalog podržao ocenu Saveta da "aktuelna Vlada neće da štedi tamo gde bi mogla, a škrta je tamo gde ne bi smela".

Sa fakulteta, između ostalog, zameraju i što je, kako kažu, vlada našla originalnu soluciju za finansiranje naučnih projekata.

Tako, dok Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvaja "neumanjena" sredstva, dotle jedno drugo ministarstvo udara poseban namet na lična primanja univerzitetskih nastavnika, ne izuzimajući iz toga ni prinadležnosti za rad na naučnoistraživačkim projektima, navodi se u saopštenju Dekanskog kolegijuma.

Izmenama zakona o budžetskom sistemu i zakonom o uvođenju solidarnog poreza od 1. januara, fakulteti gube deo prihoda od naučnih projekata, ugovora sa privatnim kompanijama, od štampanja udžbenika čime će, kako tvrde na univerzitetima, biti dovedeni u katastrofalno lošu situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: