"Egipat da oslobodi novinare"

Bela kuća pozvala je Egipat da oslobodi tri novinara Al Džazire, koji su više od mesec dana u pritvoru.

Izvor: B92

Utorak, 04.02.2014.

23:25

Default images

"Ograničenje slobode izražavanja u Egiptu je zabrinjavajuće", izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni, dodajući da je i zabrinjavajuće što su na meti egipatski i strani novinari samo zato što iznose svoje stavove.

Karni je rekao da bi oni trebalo da budu zaštićeni i da im se dozvoli da slobodno rade svoj posao u Egiptu, prenela je agencija AFP.

U hotelu u Kairu, 29. decembra su uhapšeni šef kairskog biroa na engleskom Mohamed Adel Fahmi i australijski reporter Piter Greste, dobitnik prestižne nagrade "Pibodi" (Peabody) za dokumentarni film o Somaliji, kao i producent Baher Mohamed.

Tužilaštvo Fahmija, koji je ranije radio za CNN, tereti i za pripadništvo "terorističkoj grupi", navodeći da je član Muslimanske braće.

Zahtev za oslobadjenje pritvorenih novinara potpisalo je najmanje 50 predstavnika medijskih organizacija iz celog sveta, uključujući urednike i novinare iz AP-a, CNN-a, BBC-ja, "Njujork tajmsa" i "Vašington posta".

"Hapšenje novinara nadvilo se kao oblak nad slobodu medija u Egiptu. Zaista verujemo da je poštovanje prava novinara i dopuštanje slobodnog protoka informacija, ključno za postizanje medjusobnog razumevanja i da je u najvišem interesu svih Egipćana i celog sveta", navodi se u saopštenju svetskih medijskih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: