Kličko: Janukovič neće kraj krize

Lider opozicione stranke UDAR Vitalij Kličko kaže posle susreta s predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem da nije video da on želi da reši političku krizu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.02.2014.

17:59

Default images

"Predsednik se udaljava od akcije, znači - ne želi realno rešenje krize", rekao je Kličko, a prenosi agencija UNIAN.

Prenoseći rezultate susreta, opozicioni lider je rekao da je pokrenuo pitanje hitne promene Ustava, što bi "snizilo temperaturu" u društvu.

"On je odgovorio da sve treba da protiče u pravnim okvirima i da proces promene Ustava može da traje i do pola godine", rekao je Kličko, a prenosi agencija Interfaks-Ukrajina.

"Ljudi nisu spremni da stoje na Majdanu (Trgu nezavisnosti u Kijevu) pola godine", rekao je nekadašnji nosilac titule bokserskog šampiona sveta.

"Ukrajini preti sada proces federalizacije. Zato je potrebno da se odmah vratimo na Ustav iz 2004 (...) Naš predlog je da se registruje predlog, prikupe glasovi i glasa za povratak na Ustav iz 2004", rekao je naknadno lider partije UDAR u skupštini posle susreta sa Janukovičem, a prenosi Itar-Tas.

Kličko je novinarima rekao i da Janukovič smatra da pitanje ustavnih promena treba da se rešava u parlamentu, kao i da odgovornost za situaciju u zemlji "snosi i opozicija".

Prema rečima jednog od lidera opozicije, predsednik Ukrajine je rekao da se pitanje o kandidatu novog premijera nije razmatralo.

"Ako premijer postane (načelnik predsedničke administraicije Andrej) Kljujev, promeniće se samo osoba, a situacija se neće promeniti", rekao je Kličko, a preneo je Itar-Tas.

Ukrinform je naknadno preneo demanti šefa poslaničke grupe vladajuće Partije regiona u Vrhovnoj radi (skupštini) Aleksandra Jefremova da je Janukovič predložio Kljujeva za premijera.

Po ukrajinskom ustavu iz 2004. deo ovlašćenja predsednika bio je predat parlamentu i vladi, ali je te izmene Ustavni sud 2010. - u prvoj godini Janukovičevog predsedničkog mandata, proglasio neustavnim, pa su predsednička ovlašćenja ponovo proširena.

RIA Novosti navodi da je opozicija pokrenula u skupštini proceduru za predlaganje povratka na Ustav iz 2004. i da se odgovarajući dokument nalazi u fazi registracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: