Tbilisi: Gruziji je mesto u EU

Gruzijski put ka EU je "nepovratan" i predstavlja "jedini put napred", izjavio je danas premijer te zemlje Irakli Garibašvili.

Izvor: Beta

Utorak, 04.02.2014.

17:41

Default images

U intervjuu za AFP gruzijski premijer je rekao da bi želeo da potpis na sporazum o pridruživanju Uniji stavi do avgusta ove godine. Garibašvili je naglasio da je od vodećih zvančnika EU tokom razgovora u Briselu dobo uveravanja da Unija neće izneveriti Gruziju.

Gruzijski premijer je rekao i da ne isključuje pritiske Moskve da spreči Tbilisi da jača veze sa Zapadom, ali naglašava da je Gruzija manje zavisna od Rusije nego Ukrajina, koja je u novembru odustala od EU. Gruzija je jedna od šest država iz sastava bivšeg ŠSR-a kojima je ponudjen sporazum sa EU, koji podrazumeva i ugovor o slobodnoj trgovini. Brisel je, medjutim, poslednjih meseci doživeo da takav sporazum odbiju Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, kojima je Moskva predočila šta će izgubiti ukoliko načine pogrešan izbor. Tako su ostale samo Moldavija i Gruzija, koja je 2008. ratovala s Rusijom. (Kraj) idj/gri

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: