HR: Babić na prevaru ratni invalid?

Predsednik Hrvatskog lekarskog sindikata Ivica Babić uhapšen je pod sumnjom da je na prevaru dobio status ratnog vojnog invalida.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.01.2014.

21:53

Default images

Babić je postao poznat u javnosti, jer je predvodio višemesečni štrajk lekara u toj državi.

Policija je obavila pretres njegovog stana u Virovitici, posle čega je sproveden u Županijsko državno tužilaštvo u Bjelovaru.

U zagrebačkom Opštinskom državnom tužilaštvu, koje vodi istragu, sumnjaju da je Babić status ratnog vojnog invalida dobio na osnovu lažne medicinske dokumentacije, objavio je portal Index.hr.

Advokat Milenko Umičević kazao je da je njegov klijent osumnjičen za krivično delo prevare povezane s ratnim profiterstvom, dok Babić nije hteo da odgovara na pitanja novinara o čemu se radi.

Izvor blizak virovitičkoj Opštoj bolnici, u kojoj Babić radi, rekao je agenciji Hina da nije u pitanju samo navodni lažni invaliditet, već je sindikalni vođa mesecima pod istragom zbog sumnje za navodnu korupciju.

Inače, Babića je nedavno optužio predsednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić za lažiranje dokumenta o 40 odsto invaliditeta stečenog navodno od povrede tokom ratnih dešavanja u Hrvatskoj.

U dokumentaciji na osnovu koje je Babić 1996. dobio status 40-postotnog ratnog vojnog invalida navedeno je da je 1992. za vreme rata pao i povredio oko, ali Gabrić, inače oftalmolog, koji je u tu dokumentaciju imao uvid, kaže da je sindikalni vođa tada samo pao i ogrebao levu stranu lica i da ima urođenu slabost oka.

Babić je nedavno izjavio medijima da na ime invalidnine prima minimalnu sumu, dok Gabrić tvrdi da se radi o znatno većim iznosima.

Sindikalnog vođu brani Hrvatsko udruženje bolničkih lekara koje je ove prozivke okarakterisalo kao pokušaj diskreditacije Babića, ali i Hrvatskog lekarskog sindikata i većine hrvatskih lekara.

I predsednik Hrvatskog udruženja radničkih sindikata Ozren Matijašević, gde spada i podružnica lekara, tvrdi da se radi o nameri da se dodatno oteža sindikalno delovanje u Hrvatskoj.

Ministar finansija Slavko Linić, koji je bio u žestokom sukobu s Babićem zbog zahteva Lekarskog sindikata da im se kroz naknade za dežurstva i pripravnost znatno povećaju plate, nedavno je rekao da je on vodio lekare u štrajk, iako je primao po 4.500 evra mesečno.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je da je o hapšenju predsednika Hrvatskog lekarskog sindikata saznao iz medija i da treba sačekati šta će reći nadležna tela, prenela je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: