Aflatoksin i u Sloveniji

Uprava za bezbednu hranu je zabranila upotrebu nekuvanog mleka iz "mlekomata" u pet mesta u Sloveniji, jer je u njemu nađen kancerogeni aflatoksin.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2014.

19:47

Default images

To je mleko iz uređaja za prodaju svežeg mleka u Ljubljani, Kamniku, Mostama kod Komende i u jednom poljoprivrednom dobru u Gorenjskoj, koje je prodavalo mleko mlekarama, saopštila je uprava.

Alfatoksina u tom mleku je bilo četiri puta više nego što je dopušteno.

Utvrđeno je da je poljoprivredno dobro u Gorenjskoj hranilo stoku kukuruzom iz Hrvatske, te će i hrana i stoka biti pregledane.

Aflatoksini su toksični za živinu, svinje, konje, pastrmke i laboratorijske životinje, a aflatoksin B1 je najotrovniji i najviše raširen u krmivu za životinje i hrani za ljude.

Aflatoksin iz kontaminirane hrane koju jedu krave u jetri se pretvara u aflatoksin M1 koji preko mlečnih žlezda dospeva u mleko.

"Mlekomati" su uređaji za prodaju svežeg, nekuvanog mleka. Ima ih mnogo u Evropi, a posebno u Italiji.

Sve ih je više u Sloveniji, gde se o njima staraju lokalni prerađivači mleka, koji su odgovorni i za ispravnost tih uređaja.

Mleko se u "mlekomatima" čuva na četiri stepena Celzijusa, a garantuje se da je sveže, analizirano i provereno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: