Nema dogovora o pravosuđu i ZSO

Zajednički sastanak predstavnice EU Ketrin Ešton s premijerima Srbije i Kosova, kom je prisustvovao i Vučić, završen je bez dogovora o ključnim temama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2014.

00:14

Default images

Prema rečima premijera Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, nije postignut dogovor o ključnim temama kao što su pravosuđe i Zajednica srpskih opština.

Nova runda dijaloga biće održana 12. februara. Premijer Srbije je rekao da postoje značajne razlike u stavovima dve strane.

Zajednički sastanak počeo je večeras oko 19.45 u Briselu.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je oko 18 sati bilateralnim susretom premijera Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je uoči večerašnje runde dijaloga da očekuje da će biti postignuti konkretni dogovori u vezi sa primenom Briselskog sporazuma.

"Razgovaraćemo pre svega o uspostavljanju funkcionalnog pravosudnog sistema", rekao je Tači novinarima i dodao da očekuje efikasniju primenu Briselskog sporazuma nakon uspešno završenih lokalnih izbora.

On je podsetio da će se ponovljeni izbori za sever Kosovske Mitrovice biti održani 23. februara.

Upitan da prokomentariše početak pregovora o pridruživanju Srbije i Evropske unije, Tači je rekao da se nada da će i Kosovo i Srbija uskoro biti primljene u EU i NATO kao, kako je naveo, dve nezavisne države.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić stigao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove oko 17 sati, ali je bilateralni sastanak sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton počeo tek sat kasnije zbog njenih obaveza.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je uoči večerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine da je sada najvažnije do kraja sprovesti Briselski sporazum.

"Postignut je napredak, ali ima još otvorenih pitanja", rekla je juče Kocijančičeva novinarima, dodajući da će o tim pitanjima biti reči tokom susreta predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Taija.

Dačić je ranije najavio da će tokom ovog, dvadeset prvog nastavka dijaloga biti reči o problemima vezanim za pravosuđe i konstituisanje Zajednice srpskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: