"Olakšaćemo put Srbije ka EU"

Predsedavajući Saveta ministara EU Evangelos Venizelos kaže za Novosti da se od Srbije traži normalizacija, ne priznavanje Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2014.

23:32

Default images

"Otvaranje pregovora je bio istorijski dan za Srbiju, ceo region i EU, posle veoma teškog perioda kroz koji je ne tako davno prošla vaša zemlja. Nije lako izneti ozbiljno predviđanje kako će teći ovaj proces i koliko dugo će trajati. Ali, mogu da posvedočim o našoj želji, kao i o našim institucionalnim kapacitetima, da vam olakšamo put".

To je za Novosti poručio Evangelos Venizelos, predsedavajući Saveta ministara EU, i ministar spoljnih poslova Grčke, pod čijom "palicom“ je Srbija i zvanično zakoračila ka evropskoj porodici.

Na pitanje da li će Srbija za vreme njegovog predsedavanj moći da otvori još neko pregovaračko poglavlje, Venizelos kaže da će to zavisiti od ostvarenih priprema na osnovu analitičkog pregleda pravnih tekovina. "Slažem se s komesarom za proširenje Štefanom Fileom da su dva poglavlja, koja se odnose na demokratiju i vladavinu prava, odnosno na pravosuđe i osnovna ljudska prava, pravdu, slobodu i sigurnost, najozbiljnija i najznačajnija, naročito u srpskom slučaju", dodao je on.

Upitan može li Srbija da uđe u EU, a da joj se ne traži da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova koju, uostalom, Atina nije priznala, on je odgovorio da se u saglasnosti s rečnikom Pregovaračkog okvira Saveta EU, radi o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, na osnovu pravno obavezujućeg teksta. "To je zvaničan odgovor i to je ono što se traži", naglasio je Venizelos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: