Spomenik Principu na Kalemegdanu?

Najpoznatiji član "Mlade Bosne“, uskoro će dobiti spomen-obeležje u Beogradu, a inicijativa je potekla iz Vlade Srbije, saznaju Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 22.01.2014.

21:59

Default images

Kako piše ovaj list, na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata Gavrilo Princip dobiće prvi spomenik u Beogradu. Obeležje u čast najpoznatijeg člana Mlade Bosne biće najkasnije do juna otkriveno u Kalemegdanskom parku. Identičan spomenik Principu biće podignut i u Istočnom Sarajevu.

Prema pisanju Novosti, inicijativa za podizanje spomenika atentatoru na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda potekla je od Vlade Srbije u okviru obeležavanja veka od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata.

Kako prenose izvori Novosti, planira se postavljanje grandioznog spomen-obeležja, koje će biti podignuto na Kalemegdanu, a uskoro će biti određena i tačna lokacija. Mesto koje će najverovatnije biti izabrano za Principov monument biće nedaleko od spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Ideju da Princip dobije mesto u alejama znamenitih ličnosti nad ušćem Save u Dunav podržava i istoričar Mile Bjelajac i napominje da je Srbija matica srpskog naroda koja bi trebalo da oda počast svakom Srbinu vrednom istorije, bez obzira na mesto rođenja ili života.

"Gavrilo Princip je bio borac za slobodu i zaslužuje adekvatnu počast", izričit je Bjelajac. "Podizanje ovakvog spomenika nije teranje inata Evropi, koja bi kao 'skladište starih vrednosti' trebalo da razume motive ovog čina. Princip je bio ubeđeni protivnik svake okupacije, a pravo na borbu za slobodu ne može da se negira".

Iako se niz škola i javnih ustanova decenijama naziva po ovom revolucionaru, monument u Beogradu biće prvi Gavrilu Principu u čast. Na njegov čin u prošlosti gledalo se u svetlu kontroverzi oko uloge Srbije u atentatu, što je verovatno i bio razlog zbog čega Princip do sada nije dobio spomen-obeležje.

Na ovo podseća istoričar Bojan Dimitrijević i poziva na oprez zbog mogućih zloupotreba ovog čina od novih prekrajatelja istorije.

Princip i sarajevski atentatori danas počivaju u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, nedaleko od naselja Koševo, a skromna kapela jedini je spomenik mladim revolucionarima. Ovaj objekat naziva se "Grobnica vidovdanskih heroja“ i čuva posmrtne ostatke jedanaestorice članova Mlade Bosne.

Atentat za turiste

Spomenik Gavrilu Principu identičan beogradskom, prema najavama iz Nemanjine 11, biće podignut i u Istočnom Sarajevu. Stogodišnjica atentata koji je promenio mapu Evrope, svega nekoliko kilometara dalje, međutim, biće obeležena u potpuno drugom tonu. Vlasti BiH i Grada Sarajevo još nisu definitivno odustale od obnove spomenika prestolonasledniku Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Uz to, poslednjih meseci pominje se i vraćanje čuvenih Principovih stopa. Ovi potezi, prema objašnjenjima vlasti, poboljšaće turističku ponudu Sarajeva.

Slika kao dokaz

Fotografija nemačkih oficira koji Hitleru uručuju spomen-ploču donetu iz Sarajeva sa natpisom o mestu na kome je ubijen Ferdinand obišla je Evropu i dokazala vezu između dva svetska rata. Ovu fotografiju otkrio je nedavno književnik i publicista Muharem Bazdulj, a istoričari je smatraju najjačim adutom Srbije u borbi protiv prekrajanja istorije i optužbi da je 1914. godine izazvala svetski sukob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: