Ban: Što je mnogo, mnogo je

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zahvalio sirijskim stranama u konfliktu jer, kako je rekao, "nije lako sesti za sto posle toliko krvoprolića i rušenja".

Izvor: Beta

Sreda, 22.01.2014.

18:55

Default images

Ban je na konferenciji za novinare posle mirovne konferencije UN o Siriji "Ženeva 2" u Montreu, u Švajcarskoj, podsetio da je Sirija tri godine u građanskom ratu i haosu, i zaključio: "Što je dosta dosta je".

Ban je naveo da Sirijci moraju da zajedno spasu svoju zemlju, da u njoj grade svoju budućnost i dodao da su danas oni koji na bilo koji
način utiču spolja na zbivanja u Siriji, bili zajedno oko konferencijskog stola i izrazili spremnost da pomognu Sirijcima.

Generalni sekretar UN je naglasio da od petka, 24. januara, sirijske strane očekuje ekstremno težak posao jer će u Ženevi, uz vođstvo specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Lahdara Brahimija, početi pregovore o budućnosti svoje zemlje. "To je sirijski posao i oni će ga voditi, a svi će pomoći, uz puno poštovanje legitimiteta i suvereniteta Sirije", rekao je Ban.

On je posebno naglasio da je cilj da se primeni "Zzenevski kominike" u svim aspektima, a prvi korak je formiranje privremenog upravljačkog tela, s punom izvršnom vlašću, ukljucujući i kontrolu nad vojskom i svim strukturama bezbednosti.

Ban je rekao da takođe očekuje da sve strane u Siriji daju doprinos borbi protiv terorističkih grupa.

Novinari su se interesovali kako će Brahimi voditi proces, a Ban Ki Muna su pitali kako misli da se humanitarna pomoć dostavi svima kojima je potrebna kada još nema tela koje kontroliše celu zemlju.

Ban je naglasio da moraju da na snagu stupe lokalni prekidi vatre, uz puštanje svih zarobljenika, i da se lokalno obezbedi da svi kojima je potrebno dobiju hranu i lekove, ili odu na lečenje u inostranstvo, naglasivši pri tome značaj sirijskog civilnog društva, posebno veće uloge žena u celom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: