Alepo: Sleteo prvi civilni avion

Sirijski režim pozdravio otvaranje međunarodnog aerodroma u gradu Alepo koji je godinu dana bio zatvoren za civilne letove, kao simbol pobede nad pobunjenicima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.01.2014.

18:29

Default images

Sirijska državna televizija je objavila kako je avon iz Damaska, u kojem je bila delegacija predstavnika medija, danas pre podne sleteo u 300 km udaljeni Alepo - pre rata sirijsko trgovačko središte i najmnogoljudniji grad u zemlji, prenosi Rojters.

Sletanje je omogućeno time što su u poslednjih nedelju dana vladine snage stekle kontrolu nad širokom teritorijom oko aerodroma. Po rečima direktora aerodroma, za bezbedno sletanje potrebno je da područje u radijusu od 5 km oko aerodroma bude sigurno. On je takođe istakao da avion koji je sleteo u Alepu nije tokom 55 minuta leta bio izložen vatri ili bllo kakvoj drugoj neprijateljskoj akciji.

Pobunjenici su sredinom 2012. napali Alepo i stavili pod svoju kontrolu otprlike polovinu grada, a konsolidovali su vlast i nad obližnjim seoskim područjima prema granici s Turskom.

Asadov režim je prošlog meseca krenuo u ofanzivu na Alepo, pri čemu su u vazdušnim napadima stradali i stambeni delovi grada, u kojima je poginulo na stotine civila.

Pobunjeničke snage u Alepu su razjedinjene i danas su u južnim predgrađima Alepa nastavljene borbe između pripadnika grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), povezane s Al Kaidom, i umerenijih pobunjeničkih grupa.

Prošle nedelje je sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem obavio kako je Rusima predao plan za obustavu vatre u Alepu, kao mere kojom bi se izgradilo poverenje između zaraćenih strana, ali dogovor o tome zasad nije postignut, a po mišljenju mnogih teško je ostvariv upravo s obzirom na razjedinjenost pobunjenika u gradu.

Od početka januara u sukobima ISIL-a i drugih pobunjeničkih grupa stradalo je više od 1.000 ljudi. Ti sukobi su podstaknuti nastojanjima ISIL-a da ostalim pobunjenicima nametne svoje shvatanje islamskih zakona. ISIL takođe pribegava kidnapovanju i ubijanju neistomišljenika i njihovih porodica.

Pomenuti sukobi su oslabili pobunjeničke snage i doprineli napredovanju sirijske armije u Alepu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: