"Ženeva 2": Momentalni prekid vatre

Mirovna konferencija UN o Siriji "Ženeva 2" u švajcarskom gradu Montreu završena je večeras. U petak nastavak pregovora dve sirijske delegacije.

Izvor: Beta

Sreda, 22.01.2014.

08:22

Default images

Cilj: zaustaviti rat i napraviti privremenu vladu od vlasti i opozicije.

Kako je zamišljeno, ta privremena vlada trebalo bi da ima punu izvršnu vlast i da pripremi proces stvaranja nove Republike Sirije. Kako je saopštio državni sekretar SAD Džon Keri, sirijski predsednik Bašar el Asad neće moći da bude deo te privremene vlade.

Posle izlaganja 45 govornika, koji su se manje-više svi zalagali za nastavak dijaloga sirijskih strana, često polazeći sa potpuno suprotnih pozicija, ali uz stav da je neophodno da krvoproliće prestane i da se spreči dalji razvoj terorizma u Siriji - konferenciji su se na kraju još jednom obratili ministar spoljnih poslova Sirije Valid Mualem i predstavnik nacionalnog saveta opozicije Ahmad Džarma.

Šef sirijske diplomatije je izrazio nadu da je današnja konferencija samo uvod u međusirijski dijalog, koji treba da se nastavi u samoj Siriji.

Mualem je zahvalio svima koji su protekle tri godine podržavali sirijsku vladu i koji je sada podržavaju, a onima koji su podržavali pobunjenike poručio je da je vreme da prestranu i da svi zajedno krenu u mirno rešavanje sukoba.

Predstavnik opozicije Ahmad Džarma se takođe zahvalio onima koji njih podržavaju, a posebno Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Kuvajtu i Kataru - za borbu, kako je rekao, protiv "brutalnog režima u Damasku".

On je takođe pozvao organizatore konferencije - Ujedinjene nacije, SAD i Rusiju da ostanu aktivni i pozvao nezavisnu međunarodnu komisiju da dođe u Siriju i utvrdi posledice torture režima u Damasku.

Džarma je obećao da će se njegova organizacija truditi da se ostvari demokratska Sirija u kojoj će svi građani, bez obzira na veru, rasu, pol, etničku pripadnost imati ista prava jer su, kako je rekao, dovoljno trpeli pod sadašnjim režimom.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je, zatvarajući skup, zahvalio SAD i Rusiji i takođe izrazio nadu da će i dalje raditi zajedno sa UN na rešavanju sirijskog problema.
Beta, AP
Obraćajući se predstavnicima vlasti i opozicije i Sirije, istakao je njihovu hrabrost, odlučnost i opredeljenost da zajedno sa međunarodnom zajednicom nađu rešenje za svoju zemlju.

Ban je podsetio da je za to potrebno potpuno primeniti sve stavke Ženevskog kominikea i odmah zaustaviti nasilje.

Takođe je poželeo obema delegacijama da ih od petka u dijalogu vode, mudrost, odgovornost i kritična potreba da se prekine patnja sirijskog naroda.

Gotovo da nije bilo govornika na današnjoj mirovnoj konferenciji UN o Siriji koji nije izričito tražio momentalni prekid vatre svih strana u sukobu.

Govornici na konferenciji Ženeva 2 u Montreu to vide kao neku vrstu preduslova za uspešan nastavak pregovora dve sirijske strane, koji će početi u petak u Ženevi.

Nemačka, Francuska, Kanada, Brazil, Indonezija, Alžir bile su tek neke od zemalja koje su kroz istupe svojih šefova diplomatija snažno predlagale i podržavale prekid vatre.

One su predlagale, na primer kao i Nemačka, da se borbe prekinu lokalno gde god je to moguće, da se razmenjuju zarobljenici i da se drugim sličnim malim pomacima gradi i ponovo uspostavlja poverenje među stranama u sukobu.

Svima je jasno da opšti prekid vatre nije moguć, jer zapravo na terenu ima mnogo oružanih i političkih formacija koje nisu, a neke nikad neće ni biti pozvane da učestvuju u mirovnom procesu, jer su označene kao ekstremističke islamističke terorističke organizacije.

Suzbijanje ekstremizma je druga tačka u kojoj su svi - uključujući i dve sirijske delegacije - saglasni.

One se istovremeno međusobno optužuju da podržavaju različite terorističke grupe kao što su Al Kaida, Hezbolah ili Islamska država Iraka i Levanta, za koju se tvrdi da je deo Al Kaide. Šefovi diplomatija su čestitali jednoj ili drugoj delegaciji - zavisno od toga koju podržavaju - na borbi protiv terorista i ekstremista, istovremeno pozivajući drugu stranu da učini isto.

Vreme će pokazati koja je strana bila u pravu, ili su, možda, obe pribegavale traženju saveznika u ekstremističkim strukturama.

Problem je što, kako je rekao jedan današnji govornik, vreme ovog puta nije saveznik ni sirijskog naroda, ni toliko danas pominjanog mirnog rešenja sukoba, koji preti da zapali region ukoliko se vrlo brzo ne dođe do - danas bezbroj puta pominjane reči - mira u Siriji.

Mirovnu konferenciju otvorio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je tom prilikom izjavio da su izazovi "ogromni". On je pozvao sirijsku vladu i opoziciju, koja pokušava da je sruš,i da iskreno pregovaraju o miru i da iskoriste "veliku šansu" koju pruža konferencija "Ženeva 2".

Među učesnicima konferencije, na kojoj se prvi put direktno suočavaju predstavnici sirijskih vlasti i pobunjenika, su i šefovi diplomatija Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da pregovori između sirijskih vlasti i opozicije u izgnanstvu neće biti "ni jednostavni ni brzi", ali da je na njima "istorijska odgovornost".

"Naš zajednički cilj jeste da uspemo da okončamo tragičan konflikt u Siriji", rekao je Lavrov.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da sirijski predsednik Bašar el Asad ne može biti deo prelazne vlade o kojoj se raspravlja na današnjoj međunarodnoj konferenciji o Siriji. Po Kerijevim rečima, Asad je izgubio legitimitet da vodi zemlju posle "užasnog nasilja" nad svojim narodom i da ga više ne može povratiti.

"Nemoguće je, nezamislivo da čovek koji sprovodi toliko nasilje nad svojim narodom, može da sačuva legitimitet da vlada", rekao je Keri. Američki državni sekretar je rekao da današnji skup predstavlja ozbiljan izazov za svet i označava početak "teških i komplikovanih pregovora'. On je pozvao prisutne da se ujedine oko napora da se okonča patnja sirijskog naroda.
Beta-AP
Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Moalem, međutim, optužio je opoziciju da su izdajnici i agenti Izraela i rekao da su susedne zemlje zapalile Siriju slanjem oružja i boraca u građanski rat u toj zemlji. On je uzeo reč odmah posle američkog državnog sekretara, koji je optužio sirijsku vladu da je pretvorila mirni protestni pokret u međunarodnu katastrofu i rekao da u prelaznoj vladi o kojoj se raspravlja na konferenciji neće biti mesta za sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Niko osim sirijskog naroda ne može da smeni predsednika, rekao je Al-Moalem Keriju.

Vođa sirijske opozicione koalicije Ahmad Džarba je, s druge strane, pozvao sirijskog predsednika Asada da preda vlast prelaznoj vladi a sirijsku državnu delegaciju da odmah potpiše dokument usvojen na prethodnom sastanku o Siriji "Ženeva jedan", u kome se predviđa prenos Asadovih ovlašćenja na prelaznu vladu, uključujući i predvođenje vojske i bezbednosnih sistema.

Ovo je prvi put da se predstavnici sirijske vlade i pobunjenika direktno sreću. Međutim, Sirijska nacionalna koalicija, grupa koja predstavlja opoziciju, razjedinjena je i ima malo uticaja na pobunjeničke brigade koje se bore u Siriji.

Pre samo dva dana održavanje konferencije bilo je neizvesno. Iran, koji podrzava predsednika Bašara el Asada, bio je pozvan na konferenciju, a zatim mu je otkazan poziv.

"Znamo da je bio veoma težak put da se stigne do ove tačke. Izgubili smo dragoceno vreme i mnogo života. Ne treba da okolišamo, izazovi pred vama i pred svima nama su ogromni. Ali vaše prisustvo ovde daje nadu", rekao je Ban na otvaranju konferencije pred predstavnicima oko četrdeset zemalja i organizacija okupljenih u Montreu.

Govornici na Ženevi 2 za uključivanje žena u pregovore

Beta, AP
Mnogi govornici u Montreu, gde se održava mirovna konferencija Ženeva 2, pozvali su danas sirijske strane u sukobu da u pregovore više uključe žene i nevladin sektor.

Za veće uključenje žena posebno su se zalagale Norveška, Danska, Belgija, ali i mnogi drugi.

Organizatori konferencije su i u pozivu sirijskim delegacijama preporučile da u svom sastavu imaju žene. Preporuka je prihvaćena.

Podrška većem učešću žena došla je i ispred kompleksa gde se održava konferencija.

Pet pripadnica međunarodne ženske nevladine organizacije CODE PINK sa natpisima "Prestanite rat odmah", "Stop ubijanju" itd, demonstrirale su svoju podršku predlogu da se žene Sirije više uključe u mirovni proces.

"Ovde smo da podržimo momentalni prekid vatre i zahtev da više žena učestvuje u političkom životu Sirije", izjavila je za agenciju Beta Medea Bendžamin, koja je u Montre došla samo za ovu priliku iz SAD.

Ko su učesnici konferencije

Beta-AP
Pored sirijskih delagacija, učestvuju sve stalne članice Saveta bezbednost UN, mnoge članice Evropske unije, nekoliko zemalja iz Azije i Južne Amerike, predstavnik Vatikana, te predstavnici gotovo svih arapskih zemalja i zemalja koje sirijska kriza direktno pogađa kao što su, na primer Turska, Saudijska Arabija i Liban.

Konferencija je više puta do sada otkazivana, jer nije bilo saglasnosti po mnogim pitanjima - od toga ko će na njoj učestvovati, do toga šta je i šta će biti uloga sadašnjeg predsednika Bašara el Asada, odnosno da li će on ostati na vlasti ili će je napustiti odmah po završetku konferencije.

Za konferenciju vlada veliko interesovanje, akreditovano je više od 1.000 novinara.

Montre, koji je jedno mirno mesto, pod okupacijom je kako novinara tako i švajcarskih snaga bezbednosti koje su u širokom krugu opasale konferencijski centar i hotele u kojima su smeštene delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: