Konačna lista za "Ženevu 2"

Konačna lista zemalja i međunarodnih organizacija učesnica sutrašnje mirovne konferencije Ujedinjenih nacija (UN) o Siriji - "Ženeva dva" objavljena je večeras.

Izvor: Beta

Utorak, 21.01.2014.

19:29

Default images

Na konferenciji u švajcarskom gradu Montreu će učestvovati predstavnici 39 zemalja, tri međunarodne organizacije kao i delegacije sirijske vlade i sirijske opozicione grupacije Nacionalna koalicija sirijske Revolucije i Oružanih snaga.

Genaralni sekretar UN Ban Ki Mun (Moon) je u poslednjem trenutku povukao poziv Iranu što je bio uslov dela sirijske opozicije okupljene u Nacionalnu koaliciju da ona učestvuje na konferenciji.

Njen zahtev su podržavali Sjedinjene američke države (SAD) i posebno snažno Saudijska Arabija.

Pored sirijskih delagacija na konferrnciji učestvuju sve stalne članice Saveta bezbednost UN, mnoge članice Evropske unije, nekoliko zemalja iz Azije i Južne Amerike, predstavnik Vatikana te predstavnici gotovo svih arapskih zemalja i zemalja koje sirijska kriza direktno pogađa kao što su, na primer Turska, Saudijska Arabija i Liban.

Konferencija je više puta do sada otkazivana, jer nije bilo saglasnosti po mnogim pitanjima - od toga ko će na njoj učestvovati do toga šta je i šta će biti uloga sadašnjeg predsednika Bašara el Asada, odnosno da li će on ostati na vlasti ili će je napustiti odmah po završetku konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: