"Međusobno priznanje za put u EU"

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je izjavila u Beču da "sporazum Srbije i Kosova o međusobnom priznanju treba da otvori put dve zemlje ka članstvu u EU".

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2014.

18:12

Default images

Jahjaga je ocenila da Unija "zasigurno neće dozvoliti" da se uvezu zamrznuti konflikti i dodala da Beograd treba da odustane od te ideje.

Dijalog Beograda i Prištine, rekla je Jahjaga u govoru na konferenciji "Com-sult", mora da se nastavi, bez vremenskih ograničenja, dokle god je to potrebno, pod patronatom EU i nadzorom SAD.

"EU ne može da odobri prepreke koje jedna država može nametnuti drugoj na putu ka EU", rekla je ona.

Jahjaga je kazala da će se kosovske vlasti truditi da pomire sve zajednice koje žive "u svakom delu države" i da Priština "neće deliti suverenitet niti sa jednom državom".

"Kosovo nije projekat, već činjenica, a Srbija mora da se oprosti ideje o podeli na etničkim granicama, i ideje o zamrznutom konfliktu, jer niko ne može da odlučuje o Kosovu sem njegovih građana i demokratski izabrane vlasti", rekla je kosovska predsednica.

Jahjaga kaže da je "uticaj Srbije na srpsku manjinu u severnom delu Kosova zakomplikovao situaciju i onemogućio Srbe da razumeju nove prilike u kojima se nalaze". "Moraju se stvoriti bezbednosni uslovi za sve građane pogotovo na severu, gde cveta kriminal i paralelne strukture koje potpomaže Srbija", tvrdi kosovska predsednica.

Jahjaga je takođe izrazila žaljenje zbog ubistva srpskog odbornika u severnoj Kosovskoj Mitrovici rekavši da taj akt ne doprinosi vladavini prava.

Jahjaga je rekla da je region jugoistočne Evrope neodvojivi deo starog kontinenta, kao i da je članstvo u EU jedina opcija za zemlje tog dela Evrope.

Ona je ukazala da zasigurno EU neće dozvoliti da se uvezu konflikti.

"Kosovo i Srbija moraju izgraditi partnertstvo na osnovu međusobnog priznanja kao poslednji korak na putu ka EU. Međusobno priznanje kroz sporazum treba da otvori put dve zemlje za članstvo u EU", poručila je Jahjaga.

Ona je istakla da je, ono što je do skoro bilo nezamislivo, dijalog Beograda i Prištine postao najveći uspeh u procesu evropske integracije. Svi u regionu, kako je dodala, teže ka EU, a ujedno imaju i povezane privrede, te je suočavanje sa prošlošću neizbežno.

Dijalog je, prema njenim rečima, jedini način da se obnove odnosi "Srbije i Kosova na jednakim osnovama", a zajednička budućnost je u međusobnoj povezanosti, pošto i Srbija i Kosovo žele u EU.

Kosovo, prema njenim rečima, mora da otvori sva poglavlja u dijalogu sa Srbijom u mesecima koji dolaze.

Jahjaga je naglasila da je "potrebno da se prihvati situacija i razgovara na osnovi jednakih".

U dijalogu su postignuti brojni dogovori, kazala je ona i dodala da je sprovedeno "uspešno uključenje manjinske sprske zajednice u policiju, održani lokalni izbori po prvi put na celoj teritoriji Kosova, otvorene kancelarije za vezu".

Sporazum, koji mora biti u potpunosti primenjen, obezbedio je, kako je rekla, stabilnost i veću bezbednost za čitav region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: