Obama služio beskućnike (FOTO)

Američki predsednik Barak Obama obeležio je Dan Martina Lutera Kinga tako što je u jednoj kuhinji, sa porodicom, služio beskućnike i siromašne.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.01.2014.

22:29

Default images

Obama je sa suprugom Mišel i ćerkama Sašom i Malijom danas volontirao u "Centralnoj kuhinji" za siromašne i na taj način odao počast Kingu.

"Želim da se zahvalim svima za veliki rad koji pružaju", rekao je predsednik Amerike obraćajući se ostalim volonterima.

U sličnoj humanitarnoj akciji učestvovao je i potpredsednik Džo Bajden, dok je ministar finansija Džek Lou pomagao u pakovanju odeće za ratne vojne veterane koji su postali beskućnici.
Prva dama Amerike sa æerkama (Foto: Beta/AP)
Dan Martina Lutera Kinga se slavi i kroz akcije društvene pomoći i volontiranja i u Americi je državni praznik. King je bio vođa pokreta za građanska prava crnaca pre pola veka i uspeo je, koristeći se nenasilnim sredstvima, da ukine segregaciju, koja je postojala na američkom jugu.

Čuven je njegov govor "Imam san", održan pred više stotina hiljada ljudi u Vašingtonu u avgustu 1963. godine.

Naredne godine je bio dobitnik Nobelove nagrade za mir. Poslednje godine svog života posvetio je i borbi protiv siromaštva u SAD i pitanju rata u Vijetnamu.

Ubijen je u aprilu 1968. godine u Memfisu, a pozadina njegovog ubistva i moguće učešće vlasti u njemu nije ni do danas otkriveno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: