File: Srbiji predstoje izazovi

Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio uoči sutrašnje međuvladine konferencije da Srbiji tek predstoje brojni izazovi na putu evropskih integracija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2014.

22:04

Default images

"Nema vremena za opuštanje", rekao je File, koji će sutra uz grčkog šefa diplomatije Evangelosa Venizelosa i članove diplomatskog kora predstaljati EU na međuvladinoj konferenciji.

On je u razgovoru za Tanjug ukazao da će Beograd morati da ostane potpuno posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i da nastavi sa primenom Briselskog sporazuma, kao i da pojača rad na približavanju evropskim standardima, kao i na reformama, pogotovo kad je reč o vladavini prava.

"To će biti zahtevan proces", upozorio je komesar.

On je podsetio da će proces normalizacije biti pokriven poglavljem 35, horizontalno u vezi sa ostalim poglavljima, a čiji će sadržaj biti detaljno predstavljen tokom predstojećeg skrininga.

"Ministri Evropske unije su se složili da normalizacija treba da ide ruku pod ruku sa pregovorima o pridruživanju i da bi na kraju trebalo da dođe do sveobuhvatne normalizacije, a to zahteva da se ovo pitanje rešava rano putem pregovora", istakao je on.

Upitan da prokomentariše primedbe da EU u procesu evropskih integracija Srbije prenaglašava kosovsko pitanje i time stavlja unutrašnje reforme u drugi plan, File je odgovorio da uopšte nije tako.

"Naprotiv, unutrašnje reforme u domenu vladavine prava i uspostavljanju tržišne privrede predstavljaju srž pregovora o pridruživanju", ukazao je komesar i dodao da bi srpsko javno mnjenje trebalo da bude u toku sa napretkom u ovim pitanjima.

File je ne pitanje o stanju medija u Srbiji, na koje je u prošlogodišnjem izveštaju Evropske komisije bilo dosta primedaba odgovorio da je Vlada, dodu[e veoma sporo, počela da utvrđuje svoje prioritete u vezi sa tim.

"Počelo se sa primenom medijske strategije, a uz međunarodnu podršku i savete spremaju se predlozi seta novih zakona o medijima", rekao je on.

Komesar nije želeo da komentariše spekulacije o prevremenim izborima u Srbiji uz konstataciju da, koliko je njemu poznato, odluka o tome još nije donesena, a da je ona u potpunosti u rukama srpskih političara.

"Nezavisno od toga, EU očekuje da Srbija ostane potpuno posvećena sprovođenju reformi i dijalogu, a pravovremena i dosledna implementacija je od ključnog značaja", istakao je on.

"Političari ne bi trebalo da skreću pažnju sa tog cilja", zaključio je File.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: