U Vrbasu deca ne mogu u bolnicu

Dečje odeljenje Opšte bolnice u Vrbasu ne prima pacijente na stacionarno lečenje, jer je ostalo bez pedijatara, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 20.01.2014.

21:47

Default images

Odeljenje, koje je radilo 24 sata svakog dana u godini, sada radi samo pre podne radnim danima, a vikendima i praznicima je zatvoreno.

Iz bolnice, kojoj su potrebna četiri pedijatra, otišla su tri, a dr Mirjana Vujičić Pejčić je na bolovanju, pa je za rad na Dečjem odeljenju angažovan pedijatar u penziji dr Srđan Stokuća.

"Obavestili smo sve domove zdravlja, iz kojih nam stižu pacijenti, da zbog nedostatka pedijatara ne možemo bolnički da zbrinjavamo decu, nego ih na lečenje upućujemo u medicinske centre u Novom Sadu, Somboru i Subotici. Nedostatak pedijatara je postao dramatičan od pre dva meseca, kad je načelnica Dečjeg odeljenja dr Vujičić Pejčić otišla na bolovanje, a dr Bratislav Kažić postao predsednik opštine", objašnjava Miodrag Šoškić, pomoćnik direktora bolnice u Vrbasu, zadužen za pravne i opšte poslove.

On ističe da je u vrbaskoj bolnici, u kojoj se leče pacijenti iz sedam opština Bačke - Vrbasa, Kule, Srbobrana, Bečeja, Bačke Palanke, Bača i Malog Iđoša, stalno otvoren konkurs za pedijatra, ali se niko ne javlja.

"Dobili smo proširenje kadrovskog plana, prema kojem možemo da primimo jednog pedijatra u stalni radni odnos i još jednog do povratka dr Kažića, a jednog lekara da pošaljemo na specijalizaciju iz pedijatrije. Neophodna su nam četiri pedijatra, od kojih jedan neonatolog", navodi Šoškić.

Prema njegovim rečima, sa osam na pet, smanjio se i broj pedijatara u DZ "Veljko Vlahović“ u Vrbasu, sa kojim je bolnica imala ugovor o dopunskom radu.

"Angažovanje pedijatara iz DZ za rad u bolnici je prekinuto jer RFZO odbija da im obezbeđuje zarade, nego tu obavezu prebacuje na bolnicu, koja nema novca za ovu uslugu. Menadžment bolnice se povodom toga obraćao i Vladi Vojvodine, kao osnivaču i Ministarstvu zdravlja, ali nije bilo efekta. Ovih dana uputili smo još jedan dopis na adresu RFZO, podsetilvši na odredbu Zakona o zdravstvenoj zaštiti da ugovor o dopunskom radu može da se zaključi ako za pružanje usluga ne može drukčije da se obezbedi odgovarajući kadar", kaže Miodrag Šoškić.

Dopunski rad nije plaćen

Pedijatrima DZ "Veljko Vlahović“, koji su dopunski radili u vrbaskoj bolnici, nisu isplaćene nadoknade za tri meseca.

"Oni su voljni da rade, ali samo ako im se izmire neisplaćene zarade i ako RFZO da garancije da će ubuduće plaćati dopunski rad", napominje Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: