Korhec: USS smanjuje prava manjina

Ustavni sud je smanjio postignuti stepen ustavom garantovane zaštite kolektivnih prava nacionalnih manjina, tvrdi Tamaš Korhec.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.01.2014.

20:58

Default images

Osporavanjem pojedinih odredaba Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Ustavni sud je smanjio postignuti stepen ustavom garantovane zaštite kolektivnih prava nacionalnih manjina, ocenio je danas predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec.

Ovaj savet je “razočaran” zbog odluke Ustavnog suda Srbije (USS) od 16. januara, kojom je ovaj sud kao protivustavne ukinuo neke odredbe pomenutog zakona.

U ovom savetu smatraju da su neke od ukinutih odredaba garantovale kolektivna prava nacionalnih manjine koje je Mađarski savet u proteklim godinama “zakonito uživao i koristio”, pa je samim tim ovakom odlukom Ustavnog suda “smanjen ustavom garantovani dostignuti nivo manjinskih prava” i ukinuta “stečena kolektivna prava Mađara u Srbiji”.

“Naročito nas zabrinjava što u slučaju nekih od tih odredbi faktički Ustavni sud je smanjio postignuti stepen zaštite kolektivnih prava nacionalnih manjina, a ustav jasno garantuje zaštitu stečenih manjinskih prava. Po mom tumačenju, čak ni Ustavni sud nema pravo da ukida, odnosno smanjuje postignute standarde kolektivnih prava”, rekao je Korhec na pres konferenciji u Subotici.

U ovom savetu kao pozitivno ocenjuju to što je Ustavni sud “nedvosmisleno potvrdio” da nacionalne manjine imaju pravo da demokratski izaberu svoje nacionalne savete, da saveti mogu imati javna ovlašćenja, odnosno da mogu preuzimati osnivačka prava javnih ustanova kulture i obrazovanja, na osnovu čega zaključuju da su nadležnosti saveta u oblasti kulture i službene upotrebe jezika ostale nepromenjene.

Mađarski nacionalni savet se nada da će osporene odredbe biti zamenjene onim odredbama koje će “u skladu sa shvatanjem USS omogućiti ostvarivanje samouprave u svakoj oblasti bez smanjivanja dostignutih standarda prava manjina u Srbiji”, uz konstataciju da je ponovo potvrđeno pravilo “prema kome u Srbiji nakon koraka napred uvek sledi korak unazad”.

Korhec je jedan od autora Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a takođe je jedan od članova ekspertskog tima koji je učestvovao u izradi izmena ovog zakona, a koje su na javnoj raspravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: