Bilo propusta o ubistvu u "Pandi"?

Premijer Srbije izjavio da vlada neće kriti saznanja o ubistvu šestorice srpskih mladića u kafiću "Panda" u Peći 1998. Vučić: Bilo propusta u istrazi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2014.

12:13

Default images

Gostujući u Kažiprstu B92, Ivica Dačić je, međutim, kazao da je rano donositi zaključke o tom slučaju. "Gde god postoje bilo kakve informacije, nećemo ih kriti, ali veoma je rano govoriti o zaključcima", kazao je Dačić komentarišući pojedine navode o tome da su službe državne bezbednosti i policije učestvovale u tom napadu. .

Povodom izjave lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, koji je izneo takve sumnje, Dačić je rekao da takve izjave mogu imati velike političke posledice i da ih se treba čuvati.

Premijer je naveo da ne treba ometati istragu o ubistvu u Peći 1998. godine, ali da do sada nije vođena posebna istraga o svemu tome, već da se tragajući za nekim drugim dešavanjima pre 2000. došlo i do nekih saznanja u tom slučaju.

"Ja sam više puta u Briselu rekao da je nama cilj budućnost, a da na prošlost stavimo tačku. Naravno, ono što treba da se istraži da se istraži i da odgovorni snose sankcije i tu ne treba da bude beneficija ni za koga. Isto tako, kao što ne smete nekoga da amnestirate, ne smete nekoga ni ta okrivite bez adekvatnih dokaza, a mi sada nemamo dovoljno dokaza za slučaj ubistva u kafiću 'Panda'", rekao je Dačić.

U međuvremenu, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je izjavio da postoje određene informacije koje navode na pomisao da istraga o ubistvu mladića u Peći nije obavljena na najprofesionalniji način. "Radimo na tome", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije i naveo da je to sve što u ovom trenutku može da kaže.

Podsetimo, u kafiću "Panda" u Peći, 1998. godine ubijeno je šest mladića srpske nacionalnosti.

Kandićeva: Utvrditi ko je prikrivao tragove

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila da je prekinuto ćutanje o ubistvu šestorica mladih Srba 1998. u kafiću "Panda" u Peći, ali smatra da je neophodno da vlast kaže ko je prikrivao tragove i zašto.

"Osim što je posle 14 godina ćutanja Vučić prvi rekao da slučaj ubistvo u 'Pandi' ne odgovara opštoj percepciji u javnosti da je to albanski zločin, nema onog što je neophodno - da se kaže ko je blokirao, zašto, i ko je napravio policijsku igru koja je prikrivala tragove i šta je cilj", rekla je Nataša Kandić agenciji Beti.

Kandićeva je podsetila da je nekoliko puta pitala predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o tom ubistvu.

"Odgovor je bio da ne mogu da razreše slučaj, ne zbog toga što nema dokaza, nego što rasvetljavanje događaja nije dozvoljeno. Pretres albanskih kuća, ispitivanje i batinanje Albanaca je bila policijska igra za prikrivanje pravih tragova", rekla je ona.

Kandićeva je kazala da je u Peći bila 19. i 20. decembra 1998. godine kada je taj grad bio pod kontrolom Jedinice za specijalne operacije i lokalne policijske jedinice "Munja". Po njenim rečima, Albanci su govorili da ubistvo u "Pandi" nije počinio niko od njih i kao jedan od dokaza naveli to što su policija i vojska započele potragu za počiniocima 17. decembra, tri dana nakon ubistva.

Ona je navela da je u SUP u Peći privedeno najmanje 150 Albanaca i da su u saslušanju privedenih učestvovali inspektori Državne bezbednosti iz Beograda.

Nataša Kandić je podsetila da su osumnjičeni Agron Kolćaku, Gazmend Bajrami, Đevdet Bajrami, Bećir Ljođa i Vlaznim Prđeđa na suđenju pred Okružnim sudom u Leskovcu, 9. novembra 1999. godine osuđeni za krivično delo udruživanje radi neprijateljske delatnosti. Ali, oslobođeni su 15. decembra 1999. godine, posredovanjem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: