Pregovori sa EU šansa za zdravstvo

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da Srbija ima veliku šansu da kroz pregovore o ulasku u EU svoj zdravstveni šistem podigne na viši nivo.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

23:56

Default images

"Mislim da je to dobra vest za zdravstveni sistem Srbije. Mi ćemo morati da tražimo sredstva za to i dinamika kojom ćemo tu problematiku rešavati, određivaće jednog dana kada ćemo zaista biti u EU", rekla je ministrka zdravlja na jagodinskoj TV Palma plus.

Navodeći da je u budžetu Srbije za ovu godinu za zdravstvo izdvojeno nešto više od 13 milijardi dinara, ona je rekla da je to "suma koja će ipak omogućiti neke kvalitete u 2014. godini, pre svega na planu realizacije programa smanjivanja smrtnosti zbog karcinoma" i da će se raditi "na unapređenju zdravstvenog sistema, i smanjenju broja kardiovaskularnih bolesti".

Đukić Dejanović je istakla da srpsko zdravstvo ima dobre kadrove, ali da se često ulaže u školovanje lekara koji zatim odlaze u inostranstvo.

Ona je naglasila da je problem što država duguje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje više od 90 milijardi dinara od čega je preko 50 milijardi nenaplativo.

"To govori o tome da se zdravstvo često prepušta sopstvenom rešavanju problema i da to nije dobro za građane Srbije. Finansijska disciplina mora biti bolja i reforme u Republičkom fondu moraju biti cilj", kazala je Đukić Dejanović.

Kada je u pitanju korupcija, ministarka je rekla da postoje dokazi da je, kada ljudi pre podne rade za platu u zdravstvenim ustanovama a popodne rade dopunski rad, to značajan izvor korupcije.

"Ministarstvo je poslalo u Skupštinu predlog izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se ukida dopunski rad. Nadam se da ću vrlo brzo odbraniti taj stav pred poslanicima", kazala je ministarka.

Na sugestiju da građani smatraju da je zdravstvo korupmirano u segmentu snabdevanja lekovima, ona je odgovorila da je prva centralizovana nabavka lekova završena "transparentno"

"Prva javna centralizovana nabavka lekova je završena bez ijedne primebde i ušteda je 25 miliona evra u odnosu na sredstava koja su prošle godine izdvojena za iste te lekove, a lekovi su poskupeli. Ovo je bilo zaista transparentno i sa tako velikim uštedama", objasnila je ministarka.

Govoreći o korupciji prilikom zapošljavanja u zdravstvu, Đukić Dejanović je u izmeni zakona o zdravstvenoj zaštiti, o kojoj će uskoro odlučivati skupština, piše da "direktor može da prima u radni odnos isključivo putem konkursa".

Ministarka je, u vezi sa oživljavanjem programa transplantacije, rekla da su za potrebe transplantacije, ne samo bubrega i jetre nego i srca, proširena prava osiguranika.

"Prošle godine imali smo 90 transplantacija, od toga 70 bubrega, 17 jetri i tri srca. Imali smo 40 donatora", rekla je Đukić Dejanović.

"Očekivanja da zdravstvo može da bude drastično drugačije i bolje, a da naše obrazovanje vezano za očuvanje sopstvenog zdravlja, za ne narušavanje zdravlja sredine i ljudi, ostane na ovom nivou, nije realno", ocenila je Đukić Dejanović.

Ministarka zdravlja je istakla da u Vladi Srbije postoji politička stabilnost i da premijer Ivica Dačić i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministri uvažavaju sve zdravstvene teme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: