TUR: Smenjeno 20 državnih tužilaca

Turske vlasti su smenile nekoliko najviših državnih tužilaca i prebacile ih na druge pozicije, saopštio je turski Vrhovni odbor sudija i tužilaca (HSYK).

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.01.2014.

20:10

Default images

Time su oni uklonjeni iz korupcionaške istrage najviših krugova oko turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

U saopštenju HSYK-a, na čijem je čelu turski ministar pravde, navodi se da je jedan od premeštenih tužilaca i onaj za područje Istanbula, koji je nadgledao tu istragu, prenela je agencija AFP.

Erdoganova vlada je temeljno uzdrmana otkad su desetine ljudi, uključujući i nekoliko političara iz njegovog najužeg kruga, privedene pod sumnjom za primanje mita u vezi s građevinskim projektima, pranje novca i krijumčarenje zlata.

Erdogan, koji se stupajući na vlast 2003. zarekao da će iskoreniti korupciju, na to je odgovorio otpuštanjem stotina službenika policije i sudskih organa umešanih u istragu.

Turski premijer je za krizu u zemlji optužio svog islamističkog rivala Fetulaha Gulena, propovednika koji živi u SAD, a njegove pristalice je nazvao izdajicama koji pod vidom istrage o korupciji pokušavaju da izvedu državni udar.

HSYK je danas saopštio i da je odobrio istragu protiv nekoliko tužilaca koji su bili uključeni u istragu oko korupcije.

Današnji potez odbora, zaduženog za imenovanje sudija i državnih tužilaca, usledio je samo dan nakon što je turska vlada obavila temeljne kadrovske promene i u tom odboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: