HNS isključio Radimira Čačića

Predsedništvo Hrvatske narodne stranke, koja je deo vlasti, odlučilo je da iz svojih redova isključi osnivača i bivšeg predsednika te stranke Radimira Čačića.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.01.2014.

11:48

Default images

Odluku je sinoć saopštila aktuelna predsednica te stranke, potpredsednica vlade i ministarska spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, istakavši da je takva odluka doneta zbog lošeg uticaja Čačića, koji je prošle godine osuđen na 22 meseca zatvorske kazne, na budućnost stranke.

Čačić (64) se nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće 2010. godine u Mađarskoj, kada su dve osobe poginule.

Njemu se najviše zamera to što iz zatvora sve vreme održava komunikaciju s medijima, a vikendima kada ga puštaju na slobodu, sastaje se sa političarima, iako je pre odlaska u zatvor zamrzao sve funkcije u stranci.

Čačić je u aktuelnoj vlasti bio potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede.

Izbacivanje Čačića bez žalbe - nedemokratski čin

Politički analitičari saglasni su danas u oceni da jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić nije smeo da bude izbačen iz stranke bez mogućnosti žalbe, jer je to, kako smatraju, nedemokratski čin.

Analitičari su, međutim, podeljeni kada je reč o tome da li će Čačićevo isključenje uticati na vladajuću koaliciju.

Predsedništvo HNS-a sinoć je jednoglasno isključilo Čačića iz članstva, dok se on nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog teške saobraćajne nesreće koju je prouzrokovao 2010. godine u Mađarskoj, u kojoj su dve osobe poginule.

Odluku o isključenju saopšstila je predsednica HNS-a, potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, istakavši da je Čačić radio na destabilizaciji stranke.

"Izbacivanje Čačića iz HNS-a nedemokratski je čin s obzirom na to da mu se nije dala mogućnost žalbe ili javnog izjašnjava, a presudila je sama procena rukovodstva da su njegovi postupci štetni po interese stranke, što je bilo dovoljno da ga se reše", naveo je politikolog Anđelko Milardović, ali on ne veruje da će njegovo isključenje izazvati potrese u vladajućoj koaliciji.

Ni politologu Zdravku Petaku nije prihvatljiva primena takvog, kako je rekao, političkog obračuna u stranci. "Elementarna unutarstranačka demokratija treba da postoji, kako bi čovek koji je izbačen imao pravo da se žali", ističe Petak.

Voleo neko Čačića ili ne, kaže Petak, mora mu se priznati da je uvek imao jasne ideje i vizije i bio ključni stranački igrač.

Petak je, za razliku od Milardovića, mišljenja da bi se moguće turbulencije u HNS-u mogle značajno odraziti na snagu vladajuće koalicija koja bi mogla oslabiti.

HNS je nastavio nedemokratsku praksu hrvatskih političkih stranaka isključenjem Čačića bez da su ga prethodno sasluša, mišljenja je analitičar Žarko Puhovski.

"To će kratkoročno štetiti HNS-u, a dugoročno i Čačiću, jer on nije čovek koji bi se lako nekome priključio", kaže Puhovski.

Prema njegovoj oceni, Čačić će pokušati da osnuje stranku barem u severozapadnom delu zemlje gde je politički jak. "No, zbog izdržavanja zatvorske kazne neće stići da učestvuje na izborima za Evropski parlament, a ko zna šta će biti do hrvatskih parlamentarnih izbora", rekao je Puhovski.

On je dodao da je Čačić verovatno jedini političar u Hrvatskoj prema kojem predsednik SDP-a i vlade Zoran Milanović ima respekt i zato, smatra on, premijer ovu odluku neće najbolje primiti. "Koalicija zbog toga neće biti žrtvovana, ali će odnosi sigurno biti pokvareni", smatra Puhovski.

Za političkog analitičara Ninu Raspudića odluka Predsedništva HNS-a o izbacivanju Čačića iz stranke bila je očekivana i predstavlja model koji se stalno ponavlja u hrvatskoj politici.

"Istu stvar je učinila i bivša predsednica HDZ-a Jadranka Kosor svom prethodniku Ivi Sanaderu, a Tomislav Karamarko Jadranki Kosor, a isto su učinili i `mladi skojevci` Milanu Bandiću koji ih je i stvorio", kaže Raspudić.

Raspudić pretpostavlja da će Čačić, kao i HDSSB-ov Branimir Glavaš, ići na osnivanje neke regionalne stranke sa novim partnerima.

Uveren je, kaže, da raskol u HNS-u neće dovesti do pada vlade, ali će dodatno oslabiti i "stanjiti" vladinu većinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: