Građani Srbije i Evrope bezbedniji

Premijer Srbije Ivica Dačić i direktor Europola Rob Vejnrajt potpisali su Operativni sporazum Srbije i te organizacije policijskih organa članica EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

07:36

Default images

Ovim sporazumom je Srbiji omogućeno da razmenjuje podatke sa evropskim policijama i bude deo operativnih akcija u borbi protiv kriminala.

Prema Dačićevim rečima, Srbija će od danas u Hagu, gde je sedište Evropola, imati oficira za vezu koji će predstavljati jedan od komunikacionih kanala sa evropskom policijom što će omogućiti razmenu informacija koje su od ključnog značaja za policijsku saradnju i borbu protiv svih oblika kriminaliteta.

"Uspeli smo da završimo sve ono što je pred nas postavljeno. Uspostavili smo sigurnu liniju komunikacije. Pri tom, uz učešće i državnih organa i nezavisnih tela koje se bave zaštitom podataka o ličnosti, trudili smo se da sva rešenja koja predlažemo poštuju potrebu bezbednosti policijske komunikacije i njihove zaštite od kriminalnih grupa, a s druge strane da budu zaštićeni podaci o ličnosti građana Srbije", objasnio je Dačić.

Dačić je podsetio da je srpska policija do sada sarađivala sa Evropolom "po pozivu" prilikom suzbijanja migracije, falsifikovanja novca i platnih kartica, trgovine narkoticima, krađe motornih vozila...

On je istakao i da je današnji sporazum veoma važan jer saradnja Srbije sa međunarodnim institucijama ima veliki značaj uoči početka pregovora o pristupanju EU.

"Srbija je ostvarila veoma značajne rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije i, zajedno sa napretkom u dijalogu sa Prištinom, to su bila dva velika plusa koje je EU prepoznala kao veliki razlog za pozitivnu odluku za otpočinjanje pregovora za pristupanje. Nastavak, koji će biti u prvoj polovini februrara, biće dolazak ekspertske grupe koja će napraviti uvid u stanje poglavlja 23 i 24 i dati prepruke šta treba da se uradi kako bi se pregovori u ta dva poglavlja otvorila", rekao je Dačić.

On je dodao da je zadovoljan jer je Srbija došla do kraja prve mape puta, ali da je taj kraj samo znak za novi početak, odnosno početak nove saradnje koja će biti bazirana na mnogo širim mogućnostima i kapacitetima.

"Što ih više iskoristimo to će nesumnjivo dati još bolje rezultate kada je reč o efektima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i bezbednosti, terorizma i drugih rizika koji prete građanima i drzavama u Evropi", rekao je Dačić.
Tanjug
Prema Vejnratovim rečima, današnje potpisivanje je veoma značajno s aspekta istorijski važnih odnosa između Srbije u EU.

"Potpisivanjem ovog sporazuma Srbija se pridružila porodici evropskih naroda koji se bore protiv organizovanog kriminala na efikasniji način. Srbija će od danas uzeti puno učesće u operativnom radu centralne evropske policijske službe koja je glavna i zadužena za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma u EU", rekao je Vejnrajt.

Kako je dodao, Srbija će od danas razmenjivati operativne obaveštajne podatke sa članicama Evropola, ali i biti partner u borbi protiv najopasnijih kriminalaca i kriminalnih grupa koje dejstvuju u Evropi.

"Ovo znači da su od danas mnogo bezbedniji građani Evrope i građani Srbije, koji mogu da se raduju svetlijoj budućnosti", zaključio je Vejnrajt.

Europol, čije je sedište u Hagu osnovan je posebnom Konvencijom i počeo je delovati 1999, a njegove članice mogu biti samo države EU.

Europol upravlja policijskom saradnjom država članica u područjima prevencije i borbe protiv raznih oblika organizovanog međ‘unarodnog kriminala.

Glavni cilj Europola je uspostavljanje bliske saradnje država članica kako bi se zajedno borile protiv organiziovanog kriminala, a naročito preprodaje droge, trgovine ljudima, dečije pornografije, falsifikovanja novca, preprodaje radioaktivnih i nuklearnih supstanci.

Odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za poslove Evropola još od 2009. kontinuirano razmenjuje informacije koje se odnose na izvršenje krivičnih dela, podatke o rutama krijumčara ili osoba umešanih u krivična dela, forenzičke policijske metode i istražne postupke, metode obuke službenika, kriminalističko-obaveštajne analitičke metode...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: