Godina evra, neuspelih izbora i svetskih šampiona

Izvor: Dražen Petroviæ

Utorak, 31.12.2002.

12:16

Default images

Godinu koja je na izmaku, 2002, stanovništvo Srbije uglavnom će pamtiti po tri ključna događaja - po prelasku na evro, neuspehu predsedničkih izbora u Srbiji i Crnoj Gori i trijumfu jugoslovenske košarkaške reprezentacije na Svetskom prvenstvu u košarci.

Ovo je, u osnovi, glavni zaključak ispitivanja javnog mnjenja Republike Srbije, koje je "Politika" sprovela u saradnji sa agencijom za marketing istraživanja Faktor Plus iz Beograda na slučajno selektovanom uzorku od 1500 punoletnih građana Republike Srbije.

Terorizam u Moskvi

Mnogobrojni su događaji koji su obeležili prethodnu, 2002. godinu, kako na svetskom tako i na domaćem planu i u različitim oblastima života (politici, ekonomiji, društvu, nauci, sportu), ali je sigurno da će se samo neki od tih događaja "dublje utisnuti" u pamćenje ljudi. Upravo po takvim, upečatljivim dešavanjima u zemlji i svetu pamtiće se i 2002. godina. Za naš narod, glavni događaj koji se odigrao na svetskoj sceni (evropskoj), a koji je veoma direktno doticao i nas, bio je prelazak sa godinama najpoželjnije i najkorišćenije strane valute na našim prostorima, nemačke marke, na novu evropsku valutu - evro.

Sudeći prema ovako izraženom mišljenju najšire javnosti u Srbiji, godina kojoj ćemo uskori "reći zbogom" neće ostati upamćena po zlu, ratovima i nesrećama, što bi joj moglo doneti epitet "godine mirnijeg života". Ovakav epitet 2002. godini narušio je teroristički čin u Moskvi, u kojem je stradalo mnogo ljudi, ali je i izbegnuta tragedija većih razmera. Ova dva događaja su, prema mišljenju najvećeg dela srbijanske populacije, obeležila 2002. godinu na svetskom planu.

Propali izbori

Najjači utisak na domaću javnost u 2002. godini ostavili su predsednički izbori, odnosno činjenica da ni posle dva izborna kruga nismo dobili novog predsednika Republike. Očigledno, građani Srbije su dobro zapamtili svoj izlazak na birališta u više navrata (2 izborna kruga na prvim i jedan na drugim izborima) što je imalo za posledicu da ovaj događaj preuzme primat na listi glavnih dešavanja u 2002. Pored ovog, Srbi i pripadnici ostalih naroda koji žive u Srbiji pamtiće 2002. i po postignutom dogovoru o zajedničkoj državi Srbije i Crne Gore, kao i po aferi oko poslaničkih mandata DSS u okviru DOS-a. Pitanje je samo dokle će ovo sećanje da traje jer se dešavanja na srpskoj političkoj sceni odigravaju takvom brzinom da događaji od "juče" veoma brzo postaju istorijski činovi.

Bez obzira na činjenicu da je politika svuda oko nas i nemoguće ju je izbeći u svim sferama života, za stanovništvo Srbije sport je uvek bio i biće "utočište" u kojem se i u trenucima najvećih društvenih i ekonomskih kriza mogao pronaći motiv za bolje sutra.

Pored toga, najveći stepen zajedništva i sličnog razmišljanja srbijanska javnost izražava upravo kada je sport u pitanju. U tom kontekstu, gotovo da i nije bilo dileme kod većine ispitanika koji su sudelovali u ovoj anketi kada je trebalo da izdvoje najznačajniji domaći sportski događaj u 2002. Pobeda jugoslovenske košarkaške reprezentacije na Svetskom prvenstvu, ali i istorijski trijumf nad drim timom, ubedljivo su najznačajniji domaći sportski događaji u 2002.

Mada je uspeh košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu ubedljivo najupečatljiviji događaj za većinu stanovnika Srbije, ovo istraživanje je pokazalo da je fudbal ipak daleko popularniji sport od svih ostalih sportova kod nas. Naime, kao najznačajniji svetski sportski događaj većina ispitanika je izdvojila svetsko prvenstvo u fudbalu koje je 2002. godine održano u Japanu i Južnoj Koreji, dajući mu gotovo dvostruko veći značaj od Svetskog prvenstva u košarci. Možemo samo da zamišljamo kakav bi odjek imao eventualni uspeh naše fudbalske reprezentacije na nekom takmičenju svetskog ranga, uzimajući u obzir popularnost ovog sporta kod nas.

Napokon, glavni kulturni događaji protekle 2002. su, prema mišljenju većine stanovništva, sajam knjiga u Beogradu i premijera filma "Zona Zamfirova".

Iz dobijenih odgovora ispitanika moguće je izvesti i jedan indirektan zaključak - naš narod više voli filmove i knjige nego pozorište i koncerte ozbiljne muzike.

Ipak, i pored činjenice da smo više skloni "komercijalnoj kulturi" nego umetnosti, većina se slaže sa tezom da je kulturnih događaja u Srbiji tokom 2002. bilo nedovoljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: