Pakistan: Nagrada mladom heroju

Pakistanski dečak koji je poginuo zaustavljajući bombaša samoubicu da izvrši napad na njegovu školu dobio je danas najvišu pakistansku nagradu za hrabrost.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.01.2014.

23:20

Default images

Ajcaz Hasan (15), stajao je sa drugovima ispred škole u jednom selu u okrugu Hangu u ponedeljak kada su primetili muškarca koji je opasan eksplozivom.

Iako su ga drugovi ubeđivali da to ne čini, hrabri dečak je rešio da se suprotstavi napadaču, koji je uspeo da aktivira eksplozivnu napravu, rekao je Ajcazov rođak. Dečak je preminuo nešto kasnije u bolnici, a u tom incidentu niko drugi nije ni poginuo niti je povređen.

Ajcaz je spasao živote svojih drugara.

Kancelarija pakistanskog premijera Navaza Šarifa je danas saopštila da je predsedniku Mamnunu Husainu uputila preporuku da "odobri dodeljivanje nagrade Sitara-e-Šudžat (zvezde za hrabrost) mučeniku Ajcazu Hasanu".

"Hrabri čin mučenika Ajcaza je spasao živote više stotina učenika i postavio pravi primer junaštva i patriotizma", navodi se u saopštenju kancelarije premijera.

Dečakova pogibija je izazvala ogromnu pažnju pakistanske javnosti, a u tamošnjim novinama, televizijskim kanalima i društvenim medijima su mnogi zahtevali priznanje za Hasanov hrabri čin, nazvavši dečaka herojem, uz zahtev da mu bude dodeljena najviše državno priznanje za hrabrost.

Pakistanska devojčica Malala Jusafzai, kojoj su talibani pucali u glavu jer se zalagala za obrazovanje devojčica, odala je sinoć poštu Ajcazu Hasanu, nazvavši ga "veoma hrabrim".

"Žrtvujući sopstveni život, Ajcaz je sprečio smrt stotina nevine dece. Nadam se da će njegova žrtva doprineti da u mojoj zemlji zavlada mir", rekla je Malala, koja je prošle godine bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Otac poginulog Ajcaza, Mudžahid Ali, izjavio je povodom sinovljeve smrti: "Iako sam izgubio mog dragog sina, ne žalim zbog onoga što je učinio, herojski se poneo i ponosan sam na njegovu hrabrost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: