Dimitrovgrad: Sve više "ilegalaca"

U drugoj polovini prošle godine značajno je uvećan broj pokušaja ilegalnog prelaska granice sa Bugarskom preko Stare planine.

Izvor: B92

Subota, 11.01.2014.

22:21

Default images

Kako je Tanjugu rekao načelnik Pogranične policije na delu granice ka Bugarskoj Nenad Vučić, patrole Pogranične policije u tom periodu duž granice sa Bugarskom sprečile 600 osoba da ilegalno pređu granicu u tom periodu i još 200 osoba na teritoriji opština Pirot i Dimitrovgrad.

Prema Vučićevim rečima, više od 50 posto ilegalnih emigranata su sa područja Avganistana i Sirije, a ima ih i iz zemalja Magreba.

"Kreću se pojedinačno, ali i u grupama. Tako smo u navedenom periodu imali 12 većih grupa, od pet do 20 osoba. Organizatori prelaska su osobe iz kriminogenih sredina iz Srbije, ali i Bugarske. Mi to sprečavamo tako što imamo jako dobru saradnju sa meštanima koji žive u selima duž granice koji čim uoče ilegalne emigrante i čim uoče grupu ili pojedince oni nam javljaju bilo telefonom bilo našim patrolama na terenu", kazao je Vučić

On dodaje da se nakon ta lica procesuiraju i nakon okončanog postupka vraćaju bugarskim graničnim organima, napominjući da Pogranična policija ima odličnu saradnju i sa bugarskim kolegama sa kojima ima i zajedničke patrole.

Meštani pograničnih sela kažu da često imaju susrete sa ilegalnim emigrantima, da do sada nije bilo većih problema, ali da im ipak nije svejedno i da postoji strah kod stanovnika ovih mirnih zabačenih planinskih sela.

Zoran Veselinov iz sela Mojinci koje se nalazi na svega kilometar vazdušne linije od granice sa Bugarskom kaže da je i sam igrom slučaja "ugostio" jednom prilikom grupu promrzlih i izgladnelih ilegalaca.

"Rekli su da se kod njih ratuje, da se gladuje i nemaju šta da jedu i zamolili da im pomognem da što pre stignu do Beograda i Subotice. Bili su gladni, mokri, dao sam im da se presvuku, hranu i rekao da moraju da idu i da moram da ih prijavim Pograničnoj policiji", kaže Veselinov koji je i predsednik Mesne zajednice Mojinci.

Cvetan Sviklij iz dimitrovgradskog sela Smilovci kaže da je ovih dana čuo od prijatelja slučaj koji se dogodio u selu Mazgoš.

"Došli su kod jednog mog prijatelja i ušli u štalu sa senom da bi se zgrejali. Nije svejedno ipak, iako su oni uglavnom miriljubivi. Da ti dođe neko u kuću, ne osećaš se bezbedno, da li je naoružan ili nije, šta ga znaš", kaže Sviklij.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Nebojša Ivanov kaže za Tanjug da ilegalni emigranti predstavljaju problem za meštane ovog dela Srbije.

"O tome smo već razgovarali i sa rukovodstvom Pogranične policije i došli smo do zaključka da svi zajedno moramo da sagledamo tu situciju. Realno, sve veći broj ilegalaca unosi strah kod stanovnika i predstavlja opasnost za bezbednost stanovnika opštine Dimitrovgrad", smatra Ivanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: