Sardinija ne želi oružje iz Sirije

Guverner italijanskog regiona Sardinija upozorio je premijera Enrika Letu da ne dozvoli da arsenal hemijskog oružja iz Sirije bude prenet na to ostrvo.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.01.2014.

22:11

Default images

"Regionalna vlada upozorava premijera da ne treba da dozvoli prenos sirijskog hemijskog oružja u luke na teritoriji našeg ostrva", poručio je guverner Ugo Kapelači premijeru Leti.

Ako vlada izabere Sardiniju kao destinaciju za transfer hemijskog oružja, Kapelači će pokrenuti "političku i pravnu" akciju da bi to sprečio, navodi se u saopštenju lokalane vlade.

Italijanske vlasti prihvatile su prošlog meseca da u luku na njihovoj teritoriji budu istovarene otrovne materije, koje se mogu koristiti za proizvodnju sarina, VX gasa i drugih smrtonosnih agenasa.

Vlada za sada nije objavila o kojoj luci je reč, preneo je Rojters.

Italijanski mediji, medjutim, navode da bi to mogle da budu luke Arbataks ili Oristano na Sardiniji, dok neki pominju i sicilijansku luku Augusta i Brindizi u južnom regionu Pulja.

Prema planu, hemijsko oružje biće transportovano iz Latakije do luke u Italiji gde će biti prebačeno na brod američke mornarice na kome se nalazi oprema za uništavanje tog oružja u moru.

Vlada u Damasku ima rok do kraja marta da preda takozvane hemikalije prvog prioriteta, uključujući oko 20 tona smrtonosnog sarina, a do kraja juna mora u potpunosti da ugasi svoj program proizvodnje hemijskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: